BOMBE: Røyk fra atombomben i Nagasaki stiger mer enn 60 000 fot opp i lufta etter at den ble sluppet av amerikanske militærstyrker 9. august 1945. Atombomben markerer slutten på andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix
BOMBE: Røyk fra atombomben i Nagasaki stiger mer enn 60 000 fot opp i lufta etter at den ble sluppet av amerikanske militærstyrker 9. august 1945. Atombomben markerer slutten på andre verdenskrig. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea

Nord-Koreas atombombe skal være fem ganger så kraftig som Nagasaki-bomba

Bomba var også langt større enn Hiroshima-bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea bekrefter at de prøvesprengte en atombombe natt til søndag norsk tid.

Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt, ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR.

Ifølge sjefen for regjeringens forsvarskomité i Sør-Korea, Kim Young-woo, hadde bomba en styrke på opp til 100 kilotonn. Én kilotonn er 1000 tonn TNT.

Det sier han til nyhetsbyrået Yonhap.

- Testen hadde en styrke på opp til 100 kilotonn, ifølge en rapport, sier Kim Young-woo til nyhetsbyrået.

Enorme bomber

Nord-Koreas atomprøvesprengning er dermed fire til fem ganger så kraftig som bombene som ble sluppet over de japanske byene Nagasaki og Hiroshima under andre verdenskrig.

Til sammen mistet opp mot 280 000 mennesker livet i forbindelse med de to i atombombene under krigen.

Bomba som ble sluppet over Nagasaki i Japan i 1945 hadde en styrke på 20 kilotonn, mens Hiroshima-bomben hadde en styrke på 15 kilotonn, skriver Live Science.

6. august 1945 slapp det amerikanske bombeflyet Enola Gay uranbomba «Little Boy» over Hiroshima i Japan. Bomba ble utløst 580 meter over byen. Om lag 200 000 mennesker ble drept og mer enn 100 000 ble såret, og 80–90 % av byens areal ble ødelagt, ifølge SNL.

Tre dager seinere ble nok en by i Japan offer for en atombombe. 9. august ble plutoniumsbomba «Fat Man» sluppet over Nagasaki. Denne bomba var kraftigere enn den første, men på grunn av geografien i området forårsaket den mindre ødeleggelse. Likevel døde 40 000 mennesker umiddelbart, 50 000 til 80 000 totalt.

STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet ble tatt 30. august 1946, over et år etter at atombomben ble sluppet over Nagasaki. Dette var et industriområde, men som ble jevnet med jorda 9. august 1945. Foto: AP / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet ble tatt 30. august 1946, over et år etter at atombomben ble sluppet over Nagasaki. Dette var et industriområde, men som ble jevnet med jorda 9. august 1945. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Testet i natt

Nattas atomprøvesprengning er den sjette Nord-Korea har gjennomført. Sist landet gjennomførte en prøvesprengning var i fjor, og den ble målt til 10 kilotonn.

Nord-Korea hevder at hydrogenbomba de testet, kan plasseres på en interkontinental ballistisk missil, og at testen ble gjennomført or å «undersøke og bekrefte treffsikkerheten og troverdigheten» til teknologien sin.

Prøvesprengningen skjedde 05.30 norsk tid og samtidig som det skjedde, ble det registrert et jordskjelv med styrke på 6,3 i de nordlige delene av Nord-Korea. Åtte minutter etterpå ble det registrert et nytt jordskjelv, ifølge Kinas jordskjelvvarsling.