Nord-Koreas atomdrama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA har ingen planer om å angripe Nord-Korea for å tvinge landet til å stanse planene om å utvikle atomvåpen, sa utenriksminister Colin Powell i går. Det var betryggende. Men det er ikke mer enn noen dager siden hans kollega, forsvarsminister Donald Rumsfeld, slo fast at USA har kapasitet til å føre og vinne to kriger samtidig. Nok en gang kommer det forskjellige signaler fra hauker og duer i Bush-administrasjonen, og nok en gang er stikkordet masseødeleggelsesvåpen.

I løpet av morgendagen skal to inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, ha forlatt Nord-Korea. Diktaturstaten har startet forberedelsene til å gjenåpne en atomreaktor som kan produsere plutonium. Det bekymrer både IAEA og en rekke land, men spørsmålet er hvordan man skal løse den nye krisen.

Fredsdialogen mellom Nord- og Sør-Korea har gått sakte framover de siste åra, men nordkoreanerne likte dårlig å bli omtalt som et av tre verstingland i president George W. Bushs «ondskapens akse». Tidligere i høst sa den nordkoreanske ledelsen at landet hadde gjenopptatt sitt atomprogram, noe som medførte at USA stanset sine oljeleveranser. For noen dager siden kom så meldingen om at nordkoreanerne hadde flyttet tusen brenselsstaver til en atomreaktor som kan produsere plutonium. Foreløpig er ikke denne prosessen i gang, men fra nyttår finnes det ingen IAEA-inspektører til å kontrollere om så skjer.

Enkelte spekulasjoner går ut på at Nord-Korea med sin aggressive linje først og fremst ønsker å tvinge USA til forhandlinger, ikke minst om nye oljeleveranser. Supermakten USA lar seg neppe tvinge, og i mellomtida håper Sør-Korea på at Russland, Kina og EU kan bidra til å løse krisen. Selv om vår egen forsvarsminister Kristin Krohn Devold i helga skrøt sin amerikanske kollega Donald Rumsfeld opp i skyene, får vi håpe at hans krigslinje ikke vinner fram i USA. For amerikanerne kan ikke bombe alle land som utvikler atomvåpen. Da må de i siste instans bombe Israel og seg sjøl.