Nord-Koreas «droner» ser ut som simple modellfly

Men selv simple modellfly kan drive etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Sør-Korea har i dag frigitt bilder av to ubemannede fly, såkalte droner, som har krasjet i landet den siste tida.

Den ene ble funnet i Paju, nord for hovedstaden Seoul, 24 mars, mens den andre ble funnet mandag på grenseøya Baengnyeong mandag. Myndighetene fastslår nå at det er overvåkingsdroner sendt fra Nord-Korea.

- Tok bilder Det som slår ekspertene, er hvor simple, gammeldagse og dårlig designet dronene er. Begge dronene skal ha vært utstyrt med et kamera som kan ta høyoppløslige bilder av bakkemål. Men det er uklart om de var i stand til å sende bildene trådløs, eller om de måtte hentes ut maunuelt i etterkant av oppdraget.

Ting tyder på det siste, ettersom sørkoreanske myndigheter har bekreftet bilder på kameraet i dronen som ble funnet 24 mars, var av militære anlegg ved ved den demilitariserte sonen, samt av residenten til Sør-Koreas president Park Geun-Hye.

Dronen som ble funnet på mandag, settes i forbindelse med utvekslingen av artilleriild mellom de to naboene i det samme området i havområdet utenfor grenseøya Baengnyeong. Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om det er hentet ut bilder fra denne

- Simple modellfly Dronene er omtrent like store, men av litt ulik design. Den første dronen skal ha hatt en bensindrevet propellmotor produsert i Japan, og andre deler fra Kina. Det er foreløpig ikke frigitt detaljer om den siste dronen.

- Den er som et leketøy. Men for overvåkning trenger den ikke å være et høyteknologisk topp-produkt som Predator og Global Hawk, sier professor Kim Hyoung-joong til nyhetsbyrået Reuters. Han er professor i cyberkrigføring ved Korea universitetet i Seoul.

TOK BILDER: Dette er dronen som ble funnet i Paju 24. mars. Legg merke til digitalkameraet som er montert i midten. Sør-Koreanske myndigheter fant høyoppløslige bilder av presidentens residens og militære anlegg rundt den demilitariserte sonen. Foto:  AFP  / South Korean Defence Ministry / NTB-Scanpix
TOK BILDER: Dette er dronen som ble funnet i Paju 24. mars. Legg merke til digitalkameraet som er montert i midten. Sør-Koreanske myndigheter fant høyoppløslige bilder av presidentens residens og militære anlegg rundt den demilitariserte sonen. Foto: AFP / South Korean Defence Ministry / NTB-Scanpix Vis mer

Predator og Global Hawk er amerikanske droner som regnes blant verdens mest avanserte. De har en enorm rekkevidde og kan holde seg flyvende i halvannet døgn uten å lande. Sensorene om bord kan alt fra å overvåke ozonlaget til å gjenkjenne ansikter til folk på bakken. Og de kan angripe mål med dødelig presisjon. Kontrastene er derfor mildt sagt enorme til de nærmest hjemmesnekrede modellflyene som har falt ned i Sør-Korea de siste dagene.

Professor Kim avdvarer likevel mot å undervurdere effekten av denne lavteknologiske tilnærmingen.

- Denne type leketøyslignende utstyr kan utnytte blindsoner, sier han.

Utrangert utstyr Andre eksperter påpeker derimot at funnene understreker inntrykket man har av Nord-Koreas militære teknologi. Landet, som er et av verdens mest isolerte, har på grunn av strenge handelsrestriksjoner svært begrenset tilgang på moderne teknologi. Det nordkoreanske arsenalet består i hovedsak av gammelt utstyr fra Den andre verdenskrig og sovjettiden, og egenproduserte kopier av disse.

- De belager seg mye på kampmoral, ettersom de ikke har stort annet, sier James Hoare ved Centre of Korean Studies ved SOAS University of London til NBC News.

Kvalitet mot kvantitet Nord-Korea har i dag plassert omlag to tredeler av sine stående styrker på 1,1 millioner mann innen 100 kilometer fra den demilitariserte sonen. Dette utgjør opp til 80 prosent av landets antatte angrepskapasitet.

På sin side av grensa har Sør-Korea verdens sjette største hær, på like over 500 000 mann. Mens to tredjedeler er bundet opp til forsvaret av hovedstaden Seoul og den demilitariserte sonen, danner resten baktroppen i invasjonsforsvaret. Med USA som sin nærmeste allierte, og dermed vital assistanse og topp moderne utstyr til disposisjon, sloss Sør-Korea i en helt annen klasse enn Nord-Korea.

Likevel er trusselen fra nord betydelig, uberegnelig, og i ytterste fall overveldene. Kim Jong-un har en mobiliseringsreserve på svimlende 8,2 millioner menn og kvinner. Det er faktisk verdens største militære organisasjon, og utgjør 40 prosent av landets befolkning. En befolkning som i over et halvt århundre har levd i et stadig mer utmagret og paranoid skrekkvelde uten noe annet valg enn å følge diktatorens befaling.

I BAKKEN: Slik så havaristedet ut der dronen som krasjet mandag ble funnet. Foto: AFP/NTB-Scanpix
I BAKKEN: Slik så havaristedet ut der dronen som krasjet mandag ble funnet. Foto: AFP/NTB-Scanpix Vis mer