Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Koreas egenutviklede operativsystem merker og sporer alle filer som kobles til

Ifølge dataeksperter som har undersøkt systemet.

LUKKET: Operativsystemet Red Star OS gir ikke brukerne tilgang til internett utenfor landet, bare til statlige medier og noen offentlig godkjente nettsider. Skjermdump: Wikimedia Commons
LUKKET: Operativsystemet Red Star OS gir ikke brukerne tilgang til internett utenfor landet, bare til statlige medier og noen offentlig godkjente nettsider. Skjermdump: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut som et hvilket som helst annet operativsystem, men fungerer definitivt annerledes.

Det er konklusjonen til data-ekspertene Florian Grunow og Niklaus Schiess i det tyske IT-selskapet ERNW om Nord-Koreas egenutvklide operativsystem «Red Star».

Paranoid operativsystem Under en konferanse i Hamburg i Tyskland denne uka, fikk tilhørerne en beskrivelse av hvordan Nord-Koreas operativsystem fungerer i praksis etter at de to ekspertene over lengre tid har analysert kodingen systemet er bygget på.

Og konklusjonen er kanskje ikke veldig overraskende: Nord-Koreas operativsystem er like paranoid som staten selv.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters i en artikkel som er gjengitt i sin helhet i den britiske avisa The Guardian.

Merker alle filer I en stat der alt du ser og hører forsøksvis blir kontrollert, er kanskje det mest oppsiktsvekkende, sett med norske øyne, at Nord-Korea merker absolutt alle filer som går inn i datamaskinen, ifølge de to ekspertene.

På den måten får landet mulighet til å spore hver eneste fil som blir tilkoblet datamaskinene.

- Det er helt klart et brudd på privatlivets fred. Det er ikke synlig for brukeren. Det blir gjort skjult og rammer filer du ikke en gang har åpnet, sa Grunow.

Og det gjøres ifølge Reuters som følge av Nord-Koreas voksende undergrunnsmarked for utenlandsk film og musikk. Dette blir distribuert via USB-pinner og er tradisjonelt sett vanskelig å spore. Nå skal altså dette være mulig for myndighetene i diktator-staten å gjøre.

Frykter utenlandsk etterretning - Dette er et operativsystem hvor de kontrollerer mesteparten av koden selv, sa Grunow under konferansen.

Grunnen til dette, fortalte ekspertene som undersøkte operativsystemet, er at Nord-Korea frykter at systemet deres enkelt kan bli hacket av utenlandske etterretningsbyråer.

- Det er kanskje drevet av frykt. De ønsker å være uavhengige fra andre operativsystemer fordi de frykter at det kan være en bakdør inn i systemet, sa han videre.

Intranett, ikke internett Nord-Koreas intranett er ikke koblet opp mot verdens internett. Det tillater derfor bare tilgang til statlig media og noen godkjente nettsider.

I over et tiår skal de ha utviklet sitt eget operativsystem etter ønske fra den avdøde diktatoren Kim Jong-il, faren til den nåværende diktatoren Kim Jong-un. Den siste versjonen skal ha blitt designet i 2013, og er basert på det åpne systemet Linux. Hvor mange datamaskiner i Nord-Korea som bruker systemet, og er koblet opp mot intranettet, er ikke kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media