I OFFENTLIGHETEN:  For første gang siden desember viste Ri Sol-ju - Kim Jong-uns kone - seg sammen med ektemannen under en fotballkamp på Kim Il-sung Stadium i Pyongyang Foto: EPA / Rodong Sinmun
I OFFENTLIGHETEN: For første gang siden desember viste Ri Sol-ju - Kim Jong-uns kone - seg sammen med ektemannen under en fotballkamp på Kim Il-sung Stadium i Pyongyang Foto: EPA / Rodong SinmunVis mer

Nord-Koreas førstedame viser seg offentlig for første gang i år

Den mystiske kona til Kim Jong-un har ikke vist seg siden desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dabladet): Ri Sol-ju, kona til Kim Jong-un, er en kvinne som ikke opptrer alt for ofte i offentligheten. For første gang i år har hun vist seg under en fotballkamp, melder det statlige mediet Central News Agency (KCNA) tirsdag.

Kampen er en del av den flere dager lange feiringen som markerer den 103. fødselsdagen til landets grunnlegger leder Kim Il-sung, som er på onsdag 15. april. 

Sist sett i desember Forrige gang førstedamen viste seg offentlig skal ha vært under en kunstforestilling i desember 2014.

PÅ KUNSTFORESTILLING: Kim Jong-un og kona Ri Sol-ju deltar på en forestilling i regi av Korean People's Army (KPA) i desember 2014. Foto: REUTERS / KCNA
PÅ KUNSTFORESTILLING: Kim Jong-un og kona Ri Sol-ju deltar på en forestilling i regi av Korean People's Army (KPA) i desember 2014. Foto: REUTERS / KCNA Vis mer

Det finnes lite informasjon om den unge førstedamen, som ble kjent som kona til Kim Jong-un for første gang i 2012. Hun ble observert ved siden av diktatoren under det nystartede ensemblet Moranbongs debutkonsert i hjertet av Pyongyang denne aller første fredagen i juli.

Ri Sol-ju var sanger i gruppa Unhasu, et orkester som kombinerte klassiske europeiske instrumenter med klassiske koreanske. I 2013 så dette orkesteret imidlertid ut til å ha blitt oppløst. Grunnen? Ni av orkesterets medlemmer ble henrettet etter ordre fra Kim. 

Ingen vet bakgrunnen for henrettelsene, men de heftigste ryktene forteller at det verserer en pornofilm der Ri deltar sammen med andre medlemmer av Unhasu. Det skal ha blitt for drøy kost for Kim.

Har en datter Sammen skal paret ha en liten datter, ifølge den tidligere basketballstjernen Dennis Rodman.

- Jeg holdt jentebarnet i armene og snakket med fru Ri. Kim er en god far med en vakker familie, sa Rodman til den briske avisa The Guardian.

Det er aldri blitt bekreftet offisielt at Kims kone Ri Sol-ju har vært gravid. 

Kims piker Diktaturet har også en lang tradisjon med ansettelse av gledespiker. Kim Jong-un skal ifølge en sørkoreanske avisa, sitert av både NewsweekDaily Telegraph og Independent, oppløst denne gruppen da hans far Kim Jong-il døde i 2011. 

- Dette er blitt praktisert av tre generasjoner med Kim-presidenter. Det er en tradisjon som skal demonstrere presidentens makt over folket, så vel som hans seksuelle makt, fortalte professor Toshimitsu Shigemura ved Waseda University i Tokyo, til Daily Telegraph

Nå skal imidlertid Nord-Koreas diktator Kim Jong-un være i gang med å rekruttere nye medlemmer til sin personlige «pleasure squad», eller «kippumjo» som det også kalles.