Nord-Koreas hemmelige hacker-elite: Håndplukket som 17-åringer fra militærakademi for cyberkrig

Slo disse til mot Sony?

ELITESTYRKE: Kim Jong-un skal ha en stor elitestyrke hackere i regjeringens tjeneste. Kan det være det mystiske «Byrå 121» som sto bak Sony-hackingen? Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
ELITESTYRKE: Kim Jong-un skal ha en stor elitestyrke hackere i regjeringens tjeneste. Kan det være det mystiske «Byrå 121» som sto bak Sony-hackingen? Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke skal Sony Pictures ha blitt utsatt for et kraftig hackerangrep. Først skal hackerne ha fått tilgang til fire filmer som ennå ikke var sluppet og lekket disse på nettet.

Denne uka viste det seg at hackerangrepet var enda mer omfattende. Sensitiv informasjon om en rekke av filmselskapets prosjektet, som budsjettdetaljer, personnumre og manus til TV-serier som ikke ennå er sendt.

Sony Pictures har foreløpig ikke gått ut med en offisiell anklage for hvem som står bak hackingen, men hackergruppa DarkSeoul, som i 2013 tok knekken på flere sørkoreanske banker og kringkastere, er mistenkt.

Men hackingen, som mange ser på som en hevnaksjon mot Sony-filmen «The Interview» - der to journalister blir rekruttert av CIA til å drepe diktator Kim Jong-un - har også satt søkelyset på det hemmelige, statlige cyberkrigorganet «Byrå 121».

Nekter Nordkoreanske talspersoner har nektet for at landet har noe med angrepet å gjøre. Folk som imidlertid har vært rekruttert til sikkerhet- og etterretningsapparatet i landet, og deretter rømt fra regimet, mener landet i hvert fall har kapasitet og kompetanse til å gjennomføre et slik angrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer