Nord-Koreas militære truer med å legge Seoul i ruiner

Myndigheter sier at den sørkoreanske presidenten fornærmet feiringen av Kim Il-sung.

SOLDATER: Nordkoreanske soldater ropte slagord til ære for Kim Il-sung i Pyongyang i Nord-Korea på fredag. Foto:AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix
SOLDATER: Nordkoreanske soldater ropte slagord til ære for Kim Il-sung i Pyongyang i Nord-Korea på fredag. Foto:AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uttalelsen fra den nordkoreanske hæren ble publisert av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA. De sier at handlingen vil vare i tre til fire minutter og utføres med spesielle midler og metoder, men ga ingen flere detaljer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Nord-Korea har jevnlig kritisert president Lee Myung-bak og hans regjering. Nordkoreanske myndigheter i Pyongyang sier at den sørkoreanske presidenten fornærmet Nord-Koreas hundreårsmarkering av deres grunnlegger.

Hellig krig Kritikken har vært krass, og de har blant annet gått ut og fortalt at de vil starte en hellig krig over det Nord-Korea oppfatter som fornærmelser.

Ifølge AFP har det ikke vært noen hendelser etter truslene, men språket har blitt hardere.

- Spesifikke handlinger fra vår hær vil begynne snart for å møte denne gruppen med respektløse forrædere, står det i uttalelsen fra den nordkoreanske hæren.

Til aske Det står at handlingen vil gjøre alt til aske på tre eller fire minutter.

På fredag var tusenvis av nordkoreanere ute i gatene i Pyongyang i demonstrasjoner mot den sørkoreanske presidenten Lee Myung-Bak.

Lee har stilt spørsmål ved feiringen av Kim Il-sung, og om pengene ikke heller burde ha blitt brukt på mat til de som sulter i landet.

Han sa at de 850 millioner dollarene som ble brukt på raketten kunne ha kjøt 2,5 millioner tonn mat.

I Nord-Korea kalles Kim Il-sung den «evige president», og han tilbes som en gud. Den 15. april ville han blitt 100 år, og barnebarnet, Kim Jong Un, ville med en rakett gjøre virkelig ære på sin farfar. Slik gikk det ikke.

Egen gruppe Det nordkoreanske militæret sier at de har en «special operation action group»- Militære ledere i Seoul sier at de ikke kjenner til en slik gruppe, og at de ikke har registrert noen uvanlige militære bevegelser fra nord.

DEMONSTRASJON: Nordkoreanere, både sivile og soldater, demonstrerte mot den sørkoeranske presidenten Lee Myung-bak i Pyongyang på fredag. Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX
DEMONSTRASJON: Nordkoreanere, både sivile og soldater, demonstrerte mot den sørkoeranske presidenten Lee Myung-bak i Pyongyang på fredag. Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX Vis mer

- Denne gangen tror jeg det er sannsynlig at truslene fra nord, i motsetning til tidligere, vil føre til handling, sa Cheong Seong-Chang ved Sejong-instituttet i Sør-Korea til AFP.

Forsvarsanalyst Baek Seung-Joo, sier at det har vært forvarsler på dårlige nyheter, men ville ikke fortelle mer.

- Jeg er bekymret over disse trusslene fra Nord-Korea, sa Baek til AFP.

Ifølge Sør-Korea viser satelittbilder det de mener er forberedelser til en atomprøvesprengning i Punggye-ri i Nord-Korea.

TRUES: Lee Myung-bak, presidenten i Sør-Korea, trues av det nordkoreanske militæret. Foto: REUTERS/Ahn Young-joon/Pool/Files/NTBScanpix
TRUES: Lee Myung-bak, presidenten i Sør-Korea, trues av det nordkoreanske militæret. Foto: REUTERS/Ahn Young-joon/Pool/Files/NTBScanpix Vis mer