STRAMMER MAKTGREPET: Den 29. desember gikk den 13 dager lange offisielle sørgeperioden ut for Kim Jong-uns far Kim Jong-il. Nå strammer Kim Jong-un maktgrepet han har overtatt etter sin far. På dette TV-bildet fra 28. desember ses Kim Jong-un under begravelsen til hans far i Kumsusan Minnepalass i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: AFP/NORTH KOREAN TV
STRAMMER MAKTGREPET: Den 29. desember gikk den 13 dager lange offisielle sørgeperioden ut for Kim Jong-uns far Kim Jong-il. Nå strammer Kim Jong-un maktgrepet han har overtatt etter sin far. På dette TV-bildet fra 28. desember ses Kim Jong-un under begravelsen til hans far i Kumsusan Minnepalass i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: AFP/NORTH KOREAN TVVis mer

Nord-Koreas nye diktator vil bruke undersåttene som levende skjold

Statlige aviser anbefaler full underkastelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tradisjonelle lederartikkelen som statlige aviser i Nord-Korea trykker første nyttårsdag, er entydig i sitt råd om underkastelse under Kim Jong-un.

«Inntil døden» «Hele partiet, hele hæren og hele folket bør ha en solid overbevisning om at de vil bli et menneskelig bolverk og menneskelige skjold i sitt forsvar av Kim Jong-un inntil døden», heter det i artikkelen som gjengis av nyhetsbyrået Reuters.

Den tradisjonelle lederartikkelen sendes ut av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA første nyttårsdag, og anses å gi politiske signaler fra regimet.

Derfor leses den også med stor interesse av forskere og eksperter på Nord-Korea.

I nabolandet Sør-Koreas hovedstad Seoul tolkes årets utgave som et klart signal om at tingene stort sett vil fortsette som før.

Maktoppbygging At Nord-Koreas enorme problem med å brødfø sin egen befolkning vies oppmerksomhet i lederartikkelen, tolker professor Yang Moo-jin ved Universitetet for studier av Nord-Korea som et ledd i Kim Jong-uns maktstrategi.

«For å gjøre grepet om makta mer stabilt og solid, er matproblemet et av temaene som bør stå øverst på agendaen for Kim Jong-un nå», sier Yang Moo-jin til Reuters.

Ifølge en FN-rapport  fra november trenger Nord-Korea i 2012 hjelp utenfra for å brødfø tre millioner av sine 24 millioner innbyggere.

Forhandlingsrom Et annet brennbart tema, Nord-Koreas atomvåpenprogram, nevnes derimot ikke i lederartikkelen. Yang Moo-jin tror utelatelsen skyldes et ønske om å sikre Nord-Korea forhandlingsrom.

Forhandlingene har ligget i dødvanne etter at samtalene mellom Nord-Korea og de fem landene Sør-Korea, USA, Kina, Japan og Russland brøt sammen i 2008.

Offisielt utnevnt Ifølge Reuters meldte Nord-Koreas statlige medier i går, to dager etter at den offisielle sørgeperioden for Kim Jong-il utløp, at Kim Jong-un er offisielt utnevnt til øverstkommanderende for de 1,2 millioner soldatene i landets hær.

LYDHØRE: Nordkoreanske borgere under begravelsesseremonien for Kim Jong-il. Foto: Korean Central News Agency/AP
LYDHØRE: Nordkoreanske borgere under begravelsesseremonien for Kim Jong-il. Foto: Korean Central News Agency/AP Vis mer

Også dette anses som et trekk for å styrke Kim Jong-uns grep om makta.

Nord-Koreas nye leder ble i 2010 utnevnt til fire-stjerners general og viseformann for det regjerende partiets Sentrale militærkommisjon.

PROTESTER: Sørkoreanere sender her opp ballonger med protestflyveblader. Foto: Ahn Young-joon/AP
PROTESTER: Sørkoreanere sender her opp ballonger med protestflyveblader. Foto: Ahn Young-joon/AP Vis mer