FRAMMARSJ: Maliske regjeringssoldater på vei til Gao, som franske styrker har jaget islamistiske krigere ut av. Nå er den siste store byen i Nord-Mali, KIdal, i ferd med å erobres. Islamistene har flyktet og tuaregene har overtatt Kidal. De ønsker nå de franske styrkene velkommen. Foto: REUTERS / Scanpix / Joe Penney
FRAMMARSJ: Maliske regjeringssoldater på vei til Gao, som franske styrker har jaget islamistiske krigere ut av. Nå er den siste store byen i Nord-Mali, KIdal, i ferd med å erobres. Islamistene har flyktet og tuaregene har overtatt Kidal. De ønsker nå de franske styrkene velkommen. Foto: REUTERS / Scanpix / Joe PenneyVis mer

Nord-Mali er erobret, så kommer vanskene

Franske og maliske styrker er onsdag i ferd med å erobre den siste store byen i Nord-Mali, Kidal, som islamistiske styrker har flyktet fra og hvor makta er i hendene på tuareger. Det er der og nå vanskene kan begynne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I et lynraskt felttog nordover har franske og maliske regjeringsstyrker erobret byene Gao og Timbuktu nesten uten å møte motstand, og det samme seg ut til å gjenta seg i Kidal. Men maktforholdene i Kidal er ikke de samme som lenger sør, og dessuten har det vært blodige hevnaksjoner og plyndring mot de som kan mistenkes for å ha støttet islamistene i Gao og Timbuktu. Denslags har de framrykkende styrkene ansvaret for å hindre.

I de siste nattetimene før sola sto opp, onsdag, landet fire franske fly på flyplassen i Kidal, sammen med noen helikoptere, har flere øyenvitner i byen fortalt nyhetsbyråene. Byen ble omringet, før de fransk-maliske styrkene gikk inn.

Jagd ut I mars 2012 utnyttet den sekulære bevegelsen Nasjonal Bevegelse for Frigjøring av Azawad (MNLA), som hovedsakelig består av tuareger, et statskupp i Mali og påfølgende politisk kaos til å utrope en egen, uavhengig stat i Nord-Mali, kalt Azawad. KIdal var den første byen de tok.

Men MNLA ble seinere jagd vekk av islamistiske grupper, som de tidligere hadde kjempet sammen med. Disse var Bevegelsen for Enhet og Hellig Krig i Vest-Afrika (MUJAO), ei grein av al-Qaida i Islamske Maghreb, og Ansar Dine (Religionens Partisaner), som har mange tuareger i sine rekker.

Tuaregene tilbake Kidal, 1500 kilometernordøst for hovedstaden Bamako, nær grensa mot Algérie, var inntil nylig i hendene på islamistene i Ansar Dine. Men i forrige uke raknet gruppa, og utbryterne dannet Azawads Islamske Bevegelse (MIA), som nå hevder å ha makta i byen. Utbryterne i MIA sier de tar avstand fra terrorister og vil forhandle for å finne «fredelige løsninger».

Men nå er også MNLA tilbake i Kidal. Og de hevder å ha full kontroll.

- Flagget til MNLA vaier over Kidal etter at islamistene dro. Innbyggerne er hundre prosent med oss. Barna og kvinnene vifter med flagget til MNLA, forsikret Moussa ag Assarid, en av talsmennene for MNLA, på mandag.

Han la også ut bilder på internettet. Krigerne fra MNLA hadde gjenerobret alle de andre byene i området, deriblant Léré, nær grensa til Mauretania, hevdet han.

- Vi er inne i byene i Kidal og El Khalil, og vi kontrollerer inngangene til byene. Vi har ikke møtt noen motstand, men våre krigere er forsiktige, fordi det kan komme en motoffensiv, uttalte han.

Rede til samarbeid Etter å ha først utropt et uavhengig land for tuaregene, har nå MNLA gjort «avbikt». Under et møte i Ouagadougou i nabolandet Burkina Faso i desember sa MNLA seg rede til forhandlinger med Malis regjering, og de kan slå av på kravene og godta sjølstyre i nord.

- Vi har sagt oss rede til å samarbeide med Frankrike i kampen mot terrorister, sier Moussa ag Assarid.

For Frankrike er disse tilbudene om samarbeid fra tuaregene i MNLA og MIA velkomne. Men de støtter nå altså maliske regjeringsstyrker i kampen for å gjenvinne makta i Nord-Mali. I nord er det et utbredt fiendskap mot og en sterk frykt for regjeringsstyrkene, som preges av folk fra den sørlige delen av landet. Derfor har Frankrike fått med seg enheter av regjeringshæren hvor det er store innslag av tuareger.

PLYNDRING: Maliske ungdommer tar hånd om en unggutt som angivelig var på plyndringstokt i byen Gao. Arabere og tuareger som kunne mistenkes for å ha hjulpet islamistene ble utsatt for hevn.  Foto: AFP /Scanpix / SIA KAMBOU
PLYNDRING: Maliske ungdommer tar hånd om en unggutt som angivelig var på plyndringstokt i byen Gao. Arabere og tuareger som kunne mistenkes for å ha hjulpet islamistene ble utsatt for hevn. Foto: AFP /Scanpix / SIA KAMBOU Vis mer

Frankrike vil ikke ta noens parti i Mali, ikke stikke hånda inn i et etnisk, religiøst og politisk vepsebol. De vil slett ikke ha et nytt Afghanistan. De kommer nok til å presse på for å få til forhandlinger og forsoning, men ikke blande seg inn.

Hevn Nå ser de franske styrkene hva som skjer i Gao og Timbuktu etter at islamistene flyktet. Der har mange av de svarte innbyggerne gått løs på «bleikansiktene» - tuareger, berbere og arabere - som kan mistenkes for å ha samarbeidet med islamistene. Forretningene deres er plyndret, også i de tilfellene der man kunne finne øl og whisky, som skulle være klare bevis for at eierne ikke er islamister. I Gao har det vært tilfeller av lynsjing, hvor en folkemasse har slått folk til døde.

Gjeninnsatte myndigheter og militære myndigheter forsøker å roe ned sinnet og stanse hevn. Men ødeleggelsene er allerede omfattende; både private og offentlige bygninger er ødelagt. Det kan gå lang tid før mange forretninger kan åpne igjen, og før eierne våger å vende tilbake.

Valg Frankrike ba onsdag Malis regjering om å snarest innlede fredsforhandlinger med tuaregene og andre grupper i landet. Etter det lynraske militære felttoget håper Frankrike at den afrikanske fredsstyrken og regjeringshæren kan overta. EU skal gi regjeringshæren opplæring. Det må dreie seg om mer enn våpenbruk. I Nord-Mali er det utbredt frykt for overgrep fra en regjeringshær hvor flertallet er svarte afrikanere, som ofte misliker lyshudede tuareger, berbere og arabere.

Samtidig er Mali uten ledere med demokratisk legitimitet, etter det militære kuppet i fjor. Den midlertidige presidenten Dioncounda Touré varslet tirsdag at det skal holdes valg innen 31. juli.

UTEN SLØR: Unge jenter kan igjen synge og danse og gå uten slør i byen Gao nord i Mali. Islamistene har flyktet og deres strenge, religiøse lover har forsvunnet med dem. Foto: AFP / Scanpix / SIA KAMBOU
UTEN SLØR: Unge jenter kan igjen synge og danse og gå uten slør i byen Gao nord i Mali. Islamistene har flyktet og deres strenge, religiøse lover har forsvunnet med dem. Foto: AFP / Scanpix / SIA KAMBOU Vis mer