Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været i høstferien:

Nord-Norge blir værvinneren
- i sør vil regnet pøse ned

De som starter høstferien på Sør- eller Østlandet går en våt helg i møte, melder Meteorologisk institutt.

HØSTFERIE: I Nord-Norge kan de se frem til en høstferie med strålende høstvær, men i Sør-Norge kommer regnet til å pøse ned.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
NB! Modellklarert
HØSTFERIE: I Nord-Norge kan de se frem til en høstferie med strålende høstvær, men i Sør-Norge kommer regnet til å pøse ned. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix NB! Modellklarert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 2. oktober er starten på høstferien for store deler av landet. Men det vil bli store værforskjeller for de ferierende i nord og sør, ifølge statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

- Landet blir todelt. Sånn det ser ut nå er det Nord-Norge som får best vær. Der blir det veldig fint utover neste uke, sier Gislefoss.

Han trekker fram Tromsø som den stor værvinneren denne høstferien. Men legger til at de gode værprognosene er mer usikre fra onsdag i neste uke, og at det kan komme noe nedbør.

Regn i sør

For de høstferierende i Sør-Norge har statsmeteorologen dårlig nytt.

- Det blir lavtrykk, sier Gislefoss.

Og verst skal det bli på Sørlandet.

LOVER NEDBØR: Høstferien blir våt på Sør- og Østlandet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LOVER NEDBØR: Høstferien blir våt på Sør- og Østlandet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Gjennom hele helgen vil Sørlandet få lokalt mye nedbør. Noen steder kan det komme over 100 millimeter nedbør i løpet av helga. Men det vil også bli vått i Telemark, på Østlandet og på Vestlandet.

Ifølge Gislefoss vil lavtrykket holde seg over Sør-Norge gjennom høstferien.

- Men Østlandet slipper kanskje litt billigere unna fra onsdag av, da er det muligheter for litt sol. Men det blir langt fra det beste høstferieværet Østlandet har hatt, legger han til.

Frost på fjellet

Ifølge statsmeteorologen bør de som skal over fjellet med bil også være oppmerksomme på lavere temperaturer.

- Det kan fort bli minusgrader flere steder, i alle fall ned til 1200 meter. Kanskje kommer frosten enda lavere ned også, sier Gislefoss og legger til:

- Folk bør ta en vurdering på hvilke dekk de bruker. Skal du til ei hytte som ligger over 1000 meter er det leit å bli overraska av minusgrader når man har sommerdekk på bilen, sier Gislefoss.

Væromslag i vest

Mens Nord-Norge, Sørlandet og Østlandet har høstferie den kommende uka, venter Vestlandet, Trøndelag, Hedmark og Oppland med ferie til uka etter.

Dette kan ifølge Gislefoss slå heldig ut i vest.

- Bergen har hatt kjempefint vær i det siste, med gode temperaturer på 20-tallet i flere dager. Der kommer været til å snu helt rundt i løpet av helgen. Nå blir det skikkelig grått vestavær, sier Gislefoss.

Han legger til at det ennå er for tidlig å si hvilket vær vestlendingene vil få i høstferien, som starter i uke 41.

- Betyr det at alt håp ikke er ute for fint vær i høstferien i vest?

- Ja, været kan potensielt snu igjen. Alle muligheter er åpne, sier Gislefoss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!