Nyttårsværet

Nord-Norge får best rakettvær

Best rakettsikt får man nord for Møre og Romsdal, mens i Oslo kan sikten bli ødelagt av smog - for andre år på rad.

STORE FORSKJELLER: Nord- og Midt-Norge får klart og fint nyttårsvær. Sør i landet blir det stort sett overskyet og nedbør.
Fyrverkeri 
Foto: Arad Nejash A.
STORE FORSKJELLER: Nord- og Midt-Norge får klart og fint nyttårsvær. Sør i landet blir det stort sett overskyet og nedbør. Fyrverkeri Foto: Arad Nejash A.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Årets værvinner blir Nord-Norge, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Dagbladet.

Ifølge Gislefoss blir det lite skyer i Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Men det vil også bli noe vind.

- I Møre og Romsdal vil det blåse opp til liten kuling i utsatte fjordstrøk, mens Trøndelag kan regne med stiv kuling. I Nordland ligger det an til liten kuling fra sørøst, mens det i Finnmark periodevis vil bli stiv kuling fra øst, sier Gislefoss.

Statsmeteorologen melder også fint nyttårsvær for Svalbard.

- I Longyearbyen vil man stort sett få rolige vindforhold og pent vær.

Nedbør i Vest

Mens Nord-Norge erklæres som værvinnere, kan det motsatte sies om Sør-Norge. Og da kanskje spesielt om Vestlandet, sør for Stadt.

- Både Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland vil få en del nedbør. I høytliggende områder vil den komme som snø, resten vil få regn. I tillegg vil det blåse opp til stiv kuling utsatte steder, sier Gislefoss.

I Bergen har det regnet mye i 2017, men på årets siste dag viser det seg at bergenserne er skarve 9.7 millimeter unna en ny nedbørsrekord. Rekorden på 3.102 millimeter fra 2015 blir dermed stående, skriver NTB.

- Vi var helt tett på, men det ble annenplass, sier Linda Kleppe hos Vervarslinga på Vestlandet til Bergens Tidende.

Men selv om det er meldt regn også ved utgangen av 2017, så kan bergenserne ha flaks og få oppholdsvær akkurat når rakettene skal skytes opp.

- Kombinasjonen av vind og bygevær gjør at regnet noen steder vil ha blåst forbi ved midnatt. Man kan være heldig, og man kan være uheldig, sier Gislefoss.

Rakettsmog i Oslo

Noen andre som også kan få dårlig rakettsikt er de som feirer nyttårsaften på Østlandet, nord for Hamar.

- Der er det en del snø i lufta, og snøvær er ikke de beste forholdene for å se fyrverkeri. Det kommer litt an på hvor intenst det snør, men det kan bli ganske dårlig sikt, sier Gislefoss.

Også i Oslo kan sikten bli dårlig, men da av andre årsaker.

- Det kommer mest sannsynlig til å bli disig i Oslo. Skydekket er ganske lavt, og luftfuktigheten ganske høy. Dermed kan det oppstå rakettsmog. Jeg tror det vil bli nokså dårlig i en periode, men det gjenstår å se om det blir like dårlig som i fjor, sier Gislefoss.

Han melder at smogen sannsynligvis vil løse seg opp i løpet av et par timer inn i det nye året.

SMOG: Det var tett smog på Rådhusplassen i Oslo da fyrverkeriet ble sendt opp ved midnatt nyttårsaften 2016.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SMOG: Det var tett smog på Rådhusplassen i Oslo da fyrverkeriet ble sendt opp ved midnatt nyttårsaften 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Klarner i sør

Sørlige deler av Østlandet og Sørlandet vil få en skyet værtype på nyttårsaften. Men kysten helt sør i landet kan likevel få ganske bra vær.

- Skydekket kan komme til å sprekke opp langs kysten. Kristiansand og Arendal kan være heldige og få ganske greit vær rundt midnatt, sier Gislefoss.

Som resten av Norge vil også Sørlandet få en del vind.

- Særlig langs kysten vil det blåse opp. Utsatte steder kan vinden komme opp i stiv kuling, sier Gislefoss.

Første nyttårsdag

Den første dagen i 2018 vil værmessig bli ganske lik som slutten på 2017, melder Gislefoss.

- Fortsatt ser det ut til å bli finest vær i Nord-Norge. Trøndelag vil også få ganske bra vær, sier Gislefoss.

Og værtaperne blir stort sett de samme som i utgangen av 2017.

- Sør for Trøndelag vil det bli en skyet dag med perioder med nedbør. Dette gjelder både Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, sier Gislefoss.