Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Norge får virkelig kjørt seg de neste dagene

Orkan i Finnmark nå. Venter 300 mm regn i Trøndelag.

VIND: Det vil blir vindfullt i nord i natt med full storm. Akkurat nå er orkan på toppen av Sluskfjellet utenfor Hammerfest. Bildet gjengis med tillatelse fra Meteorologisk institutt.
VIND: Det vil blir vindfullt i nord i natt med full storm. Akkurat nå er orkan på toppen av Sluskfjellet utenfor Hammerfest. Bildet gjengis med tillatelse fra Meteorologisk institutt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blåser kraftig i lengst nord i landet vårt akkurat nå.

- Det har starta og det blåser full storm ved Fruholmen fyr akkurat nå. På toppen av Sluskfjellet i Hasvik er det orkan nå, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt (MET) til Dagbladet.

Sluskfjellet ligger på Sørøya utenfor Hammerfest. MET har sendt ut OBS-varsel for området.


Det er ventet at den kraftige vinden vil vare ut natta før det skal roe seg på morrakvisten i morgen.

- For Finnmarks del blir dette verre enn da Ole var der. Denne stormen har ikke fått navn, den treffer over litt for lite geografisk område og over litt fort kort tid, men det er helt i grenseland, sier hun.

Hun sier hun håper fiskerne har fortøyd båtene sine ekstra godt og at folk sikret verdigjenstander før vinden kom.


- Så er det beste rådet å holde seg innendørs i natt, ikke oppsøke kysten på grunn av fare for bølger og ikke ta seg ut i bil, sier hun.

En rekke veistrekninger nord i landet er dessuten stengt på grunn av uværet. Se alle trafikkmeldinger på dagbladet.no/vei.

Vinden går parallelt med kysten og treffer ikke som pålandsvind, noe som forhindrer de kraftigste vindkasta til å slå veldig langt inn i landet.


Lenger sør i landet er det også OBS-varsel, men for nedbør.

- Det vil komme store mengder nedbør i Nord-Trøndelag de neste dagene. I løpet av de tre neste døgnene vil det komme opp mot 300 millimeter nedbør, det meste i form av regn. Det er ikke bra, sier Jensen.

Hun sier det er like mye vann som rammet under flommen i Odda og Flom i fjor høst.

- Forskjellen nå er at det ligger snø på bakken som vil smelte og føre til mer vann. Dessuten tar ikke den frosne bakken unna vannmassene, sier hun.

Hun sier det er stor fare skred, fare for at veier kan skli ut og fare for broer og bebyggelse.

- Nord-Norge får virkelig kjørt seg de neste dagene, sier hun.