Nord-Norge kan få 25-metersbølger - helt inn mot land

Senja og Vesterålen særlig utsatt for ekstreme bølger. NTNU-professor frykter for oppdrettsanlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Ole» beveger seg raskt inn mot Nord-Norge, med en kruttsterk blanding av vestlig og nordvestlig vind opp til orkans styrke og ekstreme bølgehøyder.

- Det verste vil vi få i morgen, tidlig om ettermiddagen, og da i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Vinden kan komme opp i nordlig sterk storm eller orkan på det verste. Bølgene kommer kanskje litt etter vinden, for det tar litt tid før bølgene bygger seg opp, sier statsmeteorolog Ola Mellem ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Ekstrembølger Ifølge Meteorologisk institutts (MI) varsel om ekstremværet «Ole» som ble oppdatert klokka 13 i dag, vil den «signifikante bølgehøyden» ligge på 12-14 meter. «Signifikant bølgehøyde» er gjennomsnittet av den høyeste tredjedelen av bølger målt innenfor en 20-minutters periode.

Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

Hvis de mest værbitte nordlendingene fortsatt trekker på skuldrene, så gjør de det kanskje ikke når MI denne gangen også varsler om enkeltbølger opp mot 22-25 meter.

Professor Carl Martin Larsen ved NTNU i Trondheim, som forsker på virkninger av bølger og selv er fra Nord-Norge, lar seg ihvertfall  imponere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.