UNDER OVERVÅKING: - Sommeren er over, sier Meteorologisk institutt, som har laget denne oversikten i forbindelse med den pågående overvåkingen.
UNDER OVERVÅKING: - Sommeren er over, sier Meteorologisk institutt, som har laget denne oversikten i forbindelse med den pågående overvåkingen.Vis mer

Nord-Norge overvåkes: - Det er på tide å sikre det som sikres kan

Kort og brutalt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt ber folk forberede seg på en storstilt storm i store deler av Nord-Norge i kveld og i natt.

- Det er på tide å sikre det som sikres kan, sier vakthavende meteorolog i Tromsø, Sevim Müller til Dagbladet.

- Sikre det som kan Hun forteller at det Troms, Finnmark, Lofoten og Vesterålen er under økt overvåking.

- Det er ikke ofte vi overvåker så kraftig vind. Vi følger nøye med på hva som skjer, og har lyst til å gjøre folk oppmerksomme på at det er på tide å rydde vekk og sikre det de har rundt seg. Vi har mye vær nå, så jeg vil oppfordre folk til å sikre hage og møbler det som sikres kan. Det samme gjelder de som har båt. Vi kan vel trygt si at sommeren er over nå, sier Müller.

Her slår uværet til Meteorologisk institutt har sendt ut et varsel på den økte overvåkingen og opplyser at de vurderer situasjonen fortløpende.

Områdene som rammes strekker seg fra Lofoten og Vesterålen til Øst-Finnmark:

• I Lofoten og Vesterålen forventes vestlig full storm og vindkast på 30-40 meter per sekund. Der skal det minke til vestlig sterk kuling i kveld, men før det forventer vi bølger på seks til ni meter.


• I Troms forventes sørvestlig full storm fra kysten og vindkast på 30 til 40 meter per sekund: - Vi har signifikante bølgehøyder fra åtte til ti meter i kveld i morgen, og forventet en forhøyet vannstand på grunn av tidevann i tillegg til høye bølger og kraftig vind. Det skjer cirka én gang i året, at vannstanden øker slik, opplyser Müller.

• I kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark forventes det full storm på kysten i kveld: - Det blir vindkast på 30-40 meter per sekund. Det skal minkes til vestlig sterk kuling natt til onsdag. Det blir ikke så langvarig, men veldig kraftig vind, sier meteorologen og viser til at bølgehøyden vil ligge på 10-11 meter på sitt verste. - Det skjer cirka hvert femte år, at det er så høyt vann i området, sier hun.

• I Øst-Finnmark er det mulighet for kraftig forhøyet vannstand. - Det skjer bare mellom hvert femte og tiende år, sier meteorologen. Der forventer man vindkast opp til 30 meter per sekund.

• I Nordland forventes regnbyger og torden i kveld.

- De som bor lavt og nære vannet må passe på, sier Müller i 14-tida.

Enkelte steder vil regn falle som snø i ettermiddag og i kveld.

Deretter avtar det dårlige været.

- I morgen minker det, og så kommer det til å bli gradvis mindre vær. Til kvelden forventer vi frisk bris de fleste steder i Nord-Norge, sier Müller. 

Del dine bilder og videoer med oss ved å tagge dem med #dbvær i sosiale medier, eller send bilder og video som MMS til 2400@dagbladet.no.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram