Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Norge på trygdetoppen

Lista over Trygde-Norge levner ingen tvil: Nordlendingene er de «sjukeste» i landet, vestlendingene de «friskeste». Alle de 14 mest «trygdede» kommunene ligger i Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i en fersk sammenstilling Statistisk sentralbyrå har gjort.

Tallene viser at det er trygda som holder liv i svært mange utkantkommuner, spesielt i Nord-Norge.

I de femti «sjukeste» kommunene går mellom 20 og 25 prosent av folk i arbeidsdyktig alder på attføring, på uførepensjon eller er langtidsssjuke.

Blant de 50 «friskeste» er tilsvarende tall mellom 5 og 10 prosent. Hele 33 av de 50 kommunene ligger i vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det betyr imidlertid ikke at nordlendingene nødvendigvis er sykere enn landsmenn sørpå.

Grunnen til at folk går på trygd er i høy grad mangel på alternativer, ikke nødvendigvis at helsa utelukker enhver form for jobb. Det kommer fram i en fersk rapport fra Folkehelsa.

- Folk i mange utkantkommuner med ensidig arbeidsmarked og få muligheter for omskolering, blir i større grad uføretrygdet enn andre. Når de unge og friskeste flytter, blir det sittende igjen en befolkning med lav utdanning, sier professor Per Magnus ved Folkehelsa.

- De blir oftere sjuke enn andre. Det er grunn til å spørre om ikke uføretrygd er et virkemiddel for å holde på folk i distriktene, sier Magnus.