VINTEREN PÅ VEI: Allerede i dag kan det komme snø i lavlandet i Troms og Finnmark. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
VINTEREN PÅ VEI: Allerede i dag kan det komme snø i lavlandet i Troms og Finnmark. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / ScanpixVis mer

Nord-Norge: Snø Sør-Norge: Sol

Vinteren er definitivt på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren er ugjenkallelig over, men for de fleste er det for tidlig å finne fram skiene. Det er med andre ord skikkelig høst.

Imidlertidig får landet smake begge ender av værskalaen denne helgen.

I morgen blir det sol og 15 varmegrader i deler av Sør-Norge, mens det i Troms og Finnmark allerede i dag kommer snø som kan bli liggende hele helga.

- Det begynner å gå mot vinter. Nedbøren blir hvit helt ned på lavlandet både lørdag og søndag i de nordligste fylkene, forteller statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Snøkaos i Nord-Sverige Over Norrland ligger det et lavtrykk som har gitt så kraftig snøfall at svensk politi ber folk holde seg innendørs.

Meteorolog Beathe Tveita i StormGeo i Bergen, sier at snøværet holder seg over Sverige og Finland, og kommer som regn og bygevær på vår side av grensa. Lengst nord kan man likevel få smake på vinterværet.

- På vår side ligger snøgrensa på 4-500 meter, og det kan kommer sludd og snø i indre strøk av Troms og Finnmark. Samtidig er temperaturene så lave, bare 2-3 grader, så det kan nok snø i lavlandet også, sier Tveita til Dagbladet.

Samtidig:

- Vil folk være sikret skiføre, er de nok nødt til å oppsøke det selv.

Eller kanskje ikke?

SNØKAOS: Overgangen over Utvikfjellet i dag. Her måtte bilister med sommerdekk snu og kjøre hjem igjen. Foto: Staten Vegvesen
SNØKAOS: Overgangen over Utvikfjellet i dag. Her måtte bilister med sommerdekk snu og kjøre hjem igjen. Foto: Staten Vegvesen Vis mer

På Vestlandet snødde det i lavlandet i morgentimene i dag.

- Dette var uventa, for vi hadde meldt snø fra 600 meter. Kanskje temperaturen har blitt litt lavere enn vi hadde venta, og at det er derfor det har blitt snø og slaps, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Tone Christin Thaule til yr.no.

Frosten kommer sørpå Selv om det blir sol og varmt på dagtid sørpå, er det likevel definitivt på tide å pakke bort shortsen. På nattetid fryser det nemlig på, så alle som rangler hjem i de små timer, eller er tvunget til å lufte bikkja grytidlig, bør vurdere skjerf og stillongs.

- Det kan bli frost både natt til lørdag og natt til søndag, sier Tveita.

Og søndag snur det - for en gang skyld. Finværet reiser nordover, selv om temperaturene forblir lave.

Samtidig treffer et lavtrykk fra Island Vestlandet med full kraft søndag, og brer seg utover hele Sør-Norge. Det betyr regn, regn, og enda mer regn.

- Typisk høstvær, det er jo oktober, sier StormGeo-meteorologen.

BLIR LIGGENDE: Dette er riksvei 5 i Frudalen klokken halv ti i dag. Foto: Staten Vegvesen.
BLIR LIGGENDE: Dette er riksvei 5 i Frudalen klokken halv ti i dag. Foto: Staten Vegvesen. Vis mer