Nord og ned

Dette er ekspedisjonen som bokstavelig talt skal gå nord og ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske Kristijan Curavic (26) vil sette ny verdensrekord i fridykk på Nordpolen. Med på galskapen har han polveteranen Børge Ousland - som guide.

Middeltemperaturen på Nordpolen i slutten av april, da ekspedisjonen skal av gårde, ligger på 35 kuldegrader. I havet under isen er det én kuldegrad og stummende mørkt.

- Litt vilt

- Vi må innrømme at det er litt vilt. Det er vel derfor vi gjør det, sier Kristijan Curavic, eller «Kike» som han heter blant venner.

Han har fra før verdensrekorden i fridykking under is, på 45 meter. Den ble satt i Geirangerfjorden i vinter.

- Nordpolen består bare av is, og under isen ligger et 4000 meter dypt hav. Det er mye skruis, og vi må finne ei råk som ikke lukker seg. Jeg skal stort sett bare ordne det praktiske, og skal skremme bort isbjørner mens Kike dykker, sier Ousland.

Kameratene har planlagt stuntet et par år.

- Det er ikke bare å trekke pusten og hoppe uti. Jeg kommer til å bruke en del dager på å venne meg til kulda og forberede meg psykisk. Det kalde vannet og mørket gjør at du må være 100 prosent mentalt forberedt før du dykker. På 45 meters dyp under isen er det kaldt, trykk, stummende mørkt og ganske ekkelt, sier Kike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer