Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord universitet forsøkt hacket

Nord universitet var målet for et hackerangrep mot en norsk høyskole som PST har omtalt.

Peker på Russisk hacker-gruppe: Aktøren som PST peker ut som ansvarlig for det fiendtlige angrepet er den russiske hacker-gruppa APT29. Bildet viser PST-sjef Benedicte Bjørnland.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Berit Roald / NTB scanpix</span>
Peker på Russisk hacker-gruppe: Aktøren som PST peker ut som ansvarlig for det fiendtlige angrepet er den russiske hacker-gruppa APT29. Bildet viser PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under framleggelsen av Politiets sikkerhetstjenestes (PST) i forrige uke kom det fram at flere offentlige etater, deriblant en høyskole er forsøkt hacket av det som kan være russiske myndigheter.

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet bekrefter overfor nettavisen Khrono at de var mål for hackingen.

- Det var hos oss. En konto i domenet til den gamle Høgskolen i Bodø ble forsøkt hacket, sier han.

Etter at Høgskolen i Bodø ble til Universitetet i Nordland (UiN) 2011 har det gamle domenet ikke vært i bruk. UiN ble senere til Nord universitet.

- Heldigvis representerte denne eposten ingen reell risiko ettersom den ble sendt til det gamle domenet, men det er leit at vi ble forsøkt utsatt for dette likevel, sier rektor Olsen.

Russisk hacker-gruppe

Torsdag i forrige uke ble det kjent at russiske hackere har angrepet e-posten til postmottaket til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet dagen etter at den samme hacker-gruppa i år har angrepet e-postene til enkeltpersoner ansatt i utenriksdepartementet (UD), Forsvaret, Statens Strålevern, en høyskole og hos PST.

- PST ble tidligere i år varslet av en samarbeidende tjeneste i utlandet om et målrettet angrep mot ni norske e-postkontier. På fagspråket omtales det som «spear-phishing», sa Bernsen.

- En rekke angrep

Aktøren som PST peker ut som ansvarlig for det fiendtlige angrepet er den russiske hacker-gruppa APT29.

- Denne hacker-gruppa har gjennomført en rekke angrep mot vestlige mål de siste åra. APT29 knyttes til russiske myndigheter, sier Bernsen.

Han opplyste samtidig at det ikke var grunn til å tro at hackerne har fått tilgang til sensitiv informasjon.

Det er første gang norske myndigheter og PST bekrefter at en hacker-gruppe direkte knyttet til russiske myndigheter står bak dataangrep i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling