Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordalliansen krever at britene reiser hjem

Nordalliansen krever at 85 av de 100 britiske kommandosoldatene som kom til Kabul i går må forlate Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usikkerhet rundt tilbaketrekking fra Kandahar

Eksilpresidenten tilbake i Kabul

21 igjen på USAs terrorliste

Den afghanske opposisjonens ledere møttes i dag for å diskutere hvordan de skal reagere på at 100 soldater fra det britiske marineinfanteriet kom til flybasen Bagram utenfor Kabul i går, uten at Nordalliansen var blitt informert om dette.

- Vi har bestemt at 15 soldater kan bli igjen for å utføre humanitære oppgaver mens de øvrige 85 må reise, sier en talsmann for Nordalliansen. Han mener at 85 av de 100 soldatene kom på initiativ fra britene og ikke som følge av koordinering fra FN.

Dersom britene ikke trekker 85 av de 100 soldatene ut fra Bagram-basen, vil Nordalliansen kreve at samtlige soldater forlater landet.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw og Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah skal i dag ha samtaler om situasjonen som har oppstått.

Det var opprinnelig meningen at flere britiske soldater skulle sendes til Bagram ute for Kabul i løpet av den neste uken for å sikre at bistand når fram til befolkningen i den afghanske hovedstaden og områdene rundt.

Nordalliansen sier den også er rede til å samle tradisjonelle afghanske ledere til et møte utenfor Kabul for å sette opp en midlertidig administrasjon for Afghanistan.

- Hvis FN ber oss organisere et møte til det beste for landet og for freden i Afghanistan, er vi klare til å ta del i dette, sier general Mohammad Quassim Fahim, forsvarsminister for opposisjonen mot Taliban i Afghanistan.

(NTB)

BRITER I AFGHANISTAN: Britiske soldater ved en sjekkpost ved Bagram flyplass.Foto: SCANPIX/REUTERS
AMERIKANERE I AFGHANISTAN: Amerikanske elitesoldater på hesteryggen sammen med soldater fra Nordalliansen forrige mandag.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart