Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordalliansen rykker frem

Talibans motstandere rykker frem mot hovedstaden Kabul og storbyen Herat. Taliban bekrefter tilbaketrekning. Men Bush vil ikke at Nordalliansen skal ta Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har nådd Kabuls porter fra nord, og våre soldater kan gå til angrep på Kabul når som helst, sa talsmann for den opposisjonelle Nordalliansen, Ashraf Nedeem, til nyhetsbyrået AFP søndag.

USAs president George Bush sa lørdag at han ikke oppmuntrer opposisjonsstyrkene i Afghanistan til å ta Kabul.

Nordalliansen sa søndag at den kan komme til å rykke inn i den afghanske hovedstaden Kabul, dersom spørsmålet om en ny afghansk regjering etter Taliban blir liggende i et «politisk vakuum».

Nærmer seg Herat

Størst framgang skal opposisjonsstyrkene ha gjort i Bamiyan-provinsen, der provinshovedstaden med samme navn var i ferd med å komme under opposisjonens kontroll søndag, ifølge Nordalliansens talsmann. Provinshovedstaden Bamiyan ligger under 200 kilometer nordvest for Kabul.

Nordalliansen rykker også fremover mot byen Herat, som ligger helt vest i Afghanistan mot grensen til Iran.

- Frontlinjen går nå 24 kilometer fra Herat, fortalte en av Nordalliansens militære ledere og tidligere mujahedin-sjef i Herat, Ismail Khan, til Reuters på satellitttelefon søndag.

Ifølge Khan ble 15 talibansoldater drept og rundt 300 tatt til fange i slaget om Qala-i-Nau søndag morgen.

Opposisjonen i Afghanistan sier til det afghanske pressebyrået AIP at Herat kan falle allerede mandag.

Taliban bekrefter tilbaketrekning

AIP siterer en talsmann for Taliban som sier at deres styrker har trukket seg tilbake fra provinsene Samangan, Sar-e Pul og Jauzjan, som følge av den opposisjonelle Nordalliansens framrykning.

Taliban-talsmannen understreker at det dreier seg om en taktisk tilbaketrekning, for å omgruppere soldatene.

Natt til søndag fortsatte USA å bombe Kabul. Ved en flyplass nord for byen skal hundrevis av soldater fra opposisjonen være utplassert og klare til å angripe talibanstillinger i nærheten som har hindret bruk av flyplassen.

(NTB)

PÅ FREMMARSJ: Soldater fra Nordalliansen krysser Kokcha River på vei mot fronten ved landsbyen Quruq i Nord-Afghanistan.
KLARE FOR KABUL: Medlemmene av det afghanske elitekorpset «Zarbati» fylte drivstoff i Charikar, 30 kilometer fra Kabul i går.
Hele Norges coronakart