Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordalliansen rykker inn i Mazar-i-Sharif

Taliban-motstanderne Nordalliansen hevder de har tatt den strategisk viktige byen Mazar-i-Sharif etter harde kamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommandanten Haji Mohammad Muhaqiq opplyste til nyhetsbyrået AFP over telefon fra fronten først at flyplassen Dehdadi «er på våre hender, og det er også Talibans 18. divisjon».

Litt senere fortalte general Abdul Rashid Dostum til CNN at hans styrker hadde rykket inn i byen. Dostum er leder for en av Nordalliansens fraksjoner.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

Flyplassen i Mazar-i-Sharif kan bli en viktig base hvis USA bestemmer seg for å sende store bakkestyrker inn i Afghanistan. Det bekrefter den amerikanske generalen Tommy Franks. For Taliban kan det bli kostbart å miste Mazar-i-Sharif, fordi byen ligger langs en viktig forsyningsrute.

De fleste av innbyggerne i Mazar-i-Sharif skal ha forlatt byen på grunn av bombingen og kampene utenfor byen. Nordalliansen hevder den har gitt amnesti til personer som har støttet talibanmilitsen.

Storoffensiv

Nordalliansen varslet tidlig på dagen at den hadde satt i gang en storoffensiv mot Mazar-i-Sharif, mens amerikanske bombefly angrep Talibans frontlinje med ny styrke. Lavtflygende amerikanske F-18-jagere bombet Taliban-stillinger langs frontlinjen nord for Kabul.

- Det bidrar sterkt til gjennombrudd i Talibans linjer, sa Ashraf Nadim i et telefonintervju med Reuters fra Jaban-Us-Saraj nær fronten i Nord-Afghanistan.

Han opplyste at amerikanske fly bombet talibanstyrker ved Iman Bukri-broen åtte kilometer utenfor byen fredag morgen. Taliban-styrkene var likevel i stand til å besvare ilden på bakken, og skjøt med artilleri mot Nordalliansens stillinger.

Amerikanske fly har i flere dager rettet kraftige angrep mot talibanstillinger utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan, og Taliban har sendt store forsterkninger til byen. Flere tusen frivillige pakistanere skal ha sluttet seg til talibanstyrkene i området.

Nordalliansen varslet fredag morgen at den hadde tatt kontroll med områder utenfor Mazar-i-Sharif. Avdelinger fra Nordalliansen bruker hester i kampene.

- Bombet sykehus

Minst 40 bomber rammet talibanstyrkene fredag morgen, og det ble også meldt om flyangrep en rekke andre steder i Afghanistan. En talsmann for Taliban-regimet sier sivile ble drept og såret i Kandahar da et sykehus ble truffet torsdag kveld.

- 15 personer ble drept og 25 ble såret da en bombe traff Mirwais Mina-sykehuset i går, sa talsmann for informasjonsdepartementet Abdul Hanan Himat i Kabul.

En militant pakistansk gruppe som støtter Taliban, Harkat Jihad-i-islami, sa 85 av deres soldater var drept i de amerikanske bombeangrepene sør for Mazar-i-Sharif torsdag.

Ifølge Taliban skal de amerikanske flyene også ha truffet to busser på veien mellom Kabul og Mazar-i-Sharif og drept alle passasjerene. Rundt 20 andre mennesker skal også ha blitt drept i bombeangrepene fredag.

- Amerikanerne bomber denne veien hver dag og tror at den blir brukt av Taliban til å sende forsterkninger nordover. Men hver dag treffer de busser, personbiler og traktorer, og alle er sivile, sa Abdul Hanan Himat, en talibanleder i Kabul.

Øyenvitner sier bombeangrepene nord for Kabul natt til fredag er de kraftigste så langt siden militæraksjonen mot Taliban begynte 7. oktober.

(NTB-AFP-Reuters)

VIKTIG: Nordalliansen har i lengre tid hevdet at de er nær ved å innta Mazar-i-Sahrif
Hele Norges coronakart