Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordalliansen stormer fram

Opposisjonen i Afghanistan hevder at de har tatt fire provinser nord i landet, og at de er på vei mot hovedstaden Kabul. Nå vil de slippe inn FN med nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjør oss klare til kamp så vi kan rykke innover mot Kabul, uttalte kommandant Amanaulah Gozar fra en base nord for Talibans frontlinje utenfor Kabul. Der vokter tusenvis av Taliban-soldater veien som bringer forsyninger fra hovedstaden til fronten.

Også opposisjonens utenriksminister Abdullah Abdullah sa lørdag at Nordalliansen kan komme til å fortsette inn i Kabul - til tross for at USA har advart mot at de kommer til å få en dårlig mottakelse av innbyggerne. Abdullah befinner seg i nabolandet Tadsjikistan og mener at «frigjøringen» av Kabul vil ha stor militær og politisk betydning.

Frykter blodbad

USA frykter for konsekvensene og vil at byen skal være «åpen» inntil en overgangsregjering er på plass.

- For å være ærlig, så kommer det sannsynligvis til å bli svært spent i byen hvis Nordalliansen tar seg inn med makt, sa utenriksminister Colin Powell fredag.

Humanitære organisasjoner har tidligere advart mot at et slag om Kabul kan føre til store tap av menneskeliv, også sivile. Innbyggerne består for det meste av den etniske gruppen pashtunere, mens det er andre etniske grupper som for det meste støtter Nordalliansen.

Tidligere lørdag teppebombet USA Taliban-stillinger ved luftbasen Bagram fem mil nord for Kabul, ifølge øyenvitner. Opposisjonen sier selv at den er på vei mot den nå ubrukelige luftbasen.

Viktig by

Fredag kveld erklærte Nordalliansen at den hadde tatt kontroll over den militært viktige byen Mazar-i-Sharif. Taliban hevdet senere at de hadde trukket seg ut av byen av strategiske årsaker og at det var planlagt på forhånd.

Siden har Taliban måttet vike på stadig flere fronter, ifølge opposisjonsledere. Den usbekiske hærføreren Abdul Rashid Dostum i Nordalliansen hevdet lørdag å ha inntatt fire nye provinser nord i Afghanistan; Samangan, Sara-i-Pol, Faryab og Jowzjan. Han sa videre at hans styrker nærmer seg Badghis i vest, slik at de kan slutte seg andre opposisjonsstyrker ved den strategisk viktige byen Herat.

Nordalliansen skal ha møtt sterk motstand fra Taliban-soldatene i noen områder, mens andre områder falt uten mye kamp.

Flyktninger forteller at USAs bombing ved fronten har ført til så mange drepte at likene blir etterlatt på slagmarken. De skal ha sett mer enn 100 lik i et område nordøst i Afghanistan.

Lørdag kom det også melding fra Afghansk islamsk pressebyrå om at mer enn 130 sivile er drept i tre landsbyer distriktet Kakrez, nordvest for byen Kandahar. Ifølge byrået kom dødstallene til å stige til mer enn 300.

Atomvåpen

Osama bin Laden sa lørdag at han har atomvåpen og at han er villig til å bruke dem hvis USA angriper med masseødeleggelsesvåpen. I et intervju med en pakistansk avis hevdet den saudiarabiske rikmannsterroristen at han også har tilgang til kjemiske våpen.

- Jeg ønsker å erklære at dersom USA bruker kjemiske eller kjernefysiske våpen mot oss, kan vil slå tilbake med samme type våpen. Våre våpen skal avskrekke amerikanerne fra å bruke sine våpen av samme type mot oss, sa han.

Bin Laden er blitt beskyldt for å stå bak terrorangrepene mot New York og Washington 11. september, der flere tusen mennesker mistet livet. Hans terrornettverk al-Qaida truet fredag med å fortsette sin kamp mot «amerikansk-jødiske» mål. En nær medarbeider av bin Laden avviste at Taliban var svekket.

(NTB-Reuters)

FIRE PROVINSER: Nordallianser hevder de fortsetter å ta de nordlige delene av Afghanistan.
Hele Norges coronakart