Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordalliansen vinner fram

PESHAWAR (Dagbladet): Nordalliansen hevder å ha tatt flere viktige områder på vei til nøkkelbyen Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kampene for å innta Zari, Keshendeh og Aq-Kupruk, skal 200 Taliban-soldater ha blitt drept og ytterligere 300 soldater ha kapitulert. I går hevdet Nordalliansen at de hadde fortsatt framgangen og tatt Sholgera, som bare ligger 60 kilometer fra Mazar-i-Sharif, den viktigste byen i denne delen av landet.

Men kampene her har gått fram og tilbake i ei uke. En offiser fra Taliban sa i går at deres styrker forberedte motangrep, meldte nyhetsbyrået AFP.

- Med Guds vilje skal vi ta tilbake det tapte landområdet på veldig kort tid, sa han.

Det er en innrømmelse, for tidligere har Taliban nektet for å ta tapt områder her. Man har bare innrømmet at kampene har vært harde.

Sterk motstand

Nordalliansen har tatt viktige steg i strategien for å bygge en korridor inn til Mazar-i-Sharif, ifølge Atta Mohammad, en av deres kommandanter, i avisa Dawn. I går kveld møtte de sterk motstand fra Taliban-styrkene rundt 15 kilometer nord for Mazar-i-Sharif. Uavhengige reportere meldte at det endelige oppgjøret om denne byen kan komme når som helst, og helt sikkert før Nordalliansen tar opp kampen om Kabul.

Mazar-i-Sharif ligger på den viktige forsyningsruta fra Usbekistan. Om Nordalliansen skulle innta byen, kunne den bli et bruhode for bakkestyrker fra USA. Nordalliansen kjempet nær byen for to uker siden, men da måtte de trekke styrkene tilbake etter å ha gått tomme for kuler og krutt.

«Som jordskjelv»

Fly fra USA har de siste dagene gjennomført intense bombeangrep mot Talibans stillinger på den andre sida av fronten nær Mazar-i-Sharif. Bombeflyene kom også tilbake for å angripe Talibans stillinger nær den nordøstlige grensa mot Tadsjikistan, for ellevte dagen på rad.

USA har tatt i bruk sine største konvensjonelle bomber i nord. De har betegnelsen BLU-82, veier 6800 kilo, og er så store at de må tippes ut fra lasterampen på firemotors transportfly av typen C-130 Hercules. En fallskjerm demper farten, og bombene eksploderer noen meter over bakken, for at effekten skal bli størst mulig.

- Rett etter midnatt kjentes det ut som flere jordskjelv, sier en fotograf fra Reuters, som så angrepet mot Talibans stridsvogner og artilleri nær flyplassen Bagram, som holdes av Nordalliansen.

- Huset ristet to ganger, og hver gang var det fire- fem skjelv etter bombene, tilføyer fotografen.

«Lang krig»

Taliban-regimet avviser fortsatt fullstendig en mulig overgivelse av Osama bin Laden.

- Vi er forberedt på en lang krig og vårt mål er å overvinne USA, som resten av verden kaller for en supermakt, sier utdanningsminister Amir Muttaqi.

- Amerikanerne bør revurdere sin gale oppfatning av terrorisme om de ikke vil ha en krig som varer i flere tiår, tilføyer han.

VINNER FRAM? En soldat fra Nordalliansen holder seg for ørene idet han avfyrer en kanon i retning Talibans stillinger. Dette er ved Qala-Cata-fjellene.
Hele Norges coronakart