Nordavind fra alle hold

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal det jamres. Sjelden har Ibsen-sitatet vært mer dekkende enn etter at regjeringen fredag ettermiddag la fram sitt forslag til ny rederibeskatning. Opposisjonspartiene dømmer forslaget nord og ned. SV-representanter på Stortinget (Hallgeir Langeland), kritiserer forslaget for å være for sjenerøst for rederiene. Det samme gjorde økonomiprofessorene Guttorm Schjeldrup og Ole Gjems-Onstad, mens Rederiforbundet selv spår næringens snarlige død. Og mens Langeland karakteriserer forslaget som et klart nederlag for SV, skriver Dagens Næringsliv på lederplass at forslaget er en av SVs største seire.

I korthet går forslaget ut på at regjeringen innfører den samme form for selskapsbeskatning som rederier i EU-land har, noe som praktisk talt er nullskatt. Det gir en årlig skattelette på om lag fem milliarder kroner, ifølge økonomiprofessorene. Det tilsvarer det samme som årlig betales i sosialhjelp. Økonomiprofessorene er imot fordi dette favoriserer rederinæringen framfor andre næringer. Kritiske SV-ere er imot fordi man prinsipielt er imot å gi skattelette til de rike. På den annen side må rederinæringen betale tilbake 2/3 av den utsatte skattegjelden på 21 milliarder kroner over en tiårsperiode, altså 14 milliarder kroner. Det skal gi statskassa 1,4 milliarder i skatteinntekter i året, noe som er langt mer enn rederiene betaler nå. De resterende 7 milliardene skal settes på et fond som skal gå til miljøforbedrende tiltak. Tilbakebetalingen av gjelda forklarer Rederiforbundets klager. Man hadde håpet på å få slettet gjelda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer