UAKSEPTABELT: – Det er uakseptabelt at Nordea blir misbrukt til skatteunndragelse eller aggressiv skatteplanlegging, sa administrerende direktør Casper von Koskull da bankens la fram en ny granskningsrapport. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370
UAKSEPTABELT: – Det er uakseptabelt at Nordea blir misbrukt til skatteunndragelse eller aggressiv skatteplanlegging, sa administrerende direktør Casper von Koskull da bankens la fram en ny granskningsrapport. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370Vis mer

Nordea innrømmer rutine-brist i saker koblet til skatteparadiser

Avdekkes i intern granskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er særlig er storbankens avdeling i Luxembourg som har sviktet. Men styret og ledelsen i Nordens største bank finner ikke bevis for påstander om at kunder har fått aktiv hjelp til å unndra seg skatt.

Dette er noen av mange funn i en interngranskning som Nordea presenterte onsdag. Det er de såkalte Panama Papers om hemmelige bankkonti i skatteparadiser som har utløst granskingen.

En rekke tiltak

Nordea opplyser at de setter i verk en rekke tiltak for å skjerpe rutiner, og erkjenner at virksomheten i Luxembourg må følges tettere. Et av tiltakene er at 68 kontoer blir sperret etter at det er oppdaget indikasjoner på unndragelse av skatt.

Nordea varsler innskjerping av rådgivning overfor kunder i spørsmål som gjelder beskatning og informasjon overfor hjemlige skattemyndigheter.

Granskingen har sett på 129 såkalte offshorestrukturer som enten er administrert av advokatfirmaet Mossack Fonseca, eller hadde kontor i Panama ved datoen 15. april 2016. Disse «strukturene» forvaltet en kapital på 216 millioner euro.

– Uakseptabelt

I en pressemelding heter det at Nordea i Luxembourg allerede i 2009 skjerpet retningslinjene når det gjelder skatteplanlegging, men at gjennomføringen har vært utilstrekkelig.

– Det er uakseptabelt at Nordea blir misbrukt til skatteunndragelse eller aggressiv skatteplanlegging, sier administrerende direktør Casper von Koskull.

Granskingen er gjort av Nordeas egne eksperter med støtte av advokatkontoret Mannheimer Swartling, samt lokale revisjons- og advokatkontorer.

Et av tiltakene som innføres, er at det blir minimalt armslag for bruk av skjønn og individuell tolkning av retningslinjene.

Konklusjonene til den interne granskingen ble offentliggjort samtidig som banken la fram sitt resultatet for andre kvartal. Driftsresultatet er på 1,22 milliarder euro, svakt ned fra samme periode i fjor.

NTB