KUTTER NÅ: Nordea følger sentralbanksjef Svein Gjedrem og kutter renta med 1,75 prosent. Foto: Scanpix
KUTTER NÅ: Nordea følger sentralbanksjef Svein Gjedrem og kutter renta med 1,75 prosent. Foto: ScanpixVis mer

Nordea kutter renta med 1,75

Også DNB Nor gjør nye kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nordea var raskest ute med å sette ned renta på boliglån. En time etter at Norges Bank satte ned styringsrenta med 1,75 prosentpoeng, satte banken ned sin boliglånsrente tilsvarende, skriver NTB.

Nordea fikk kritikk fordi banken ikke satte ned renten forrige gang Norges Bank reduserte renten.

- Ved å avvente situasjonen og informasjonen fra Norges Bank, har vi nå et bedre beslutningsgrunnlag. Derfor setter Nordea ned renten med hele 1,75 prosentpoeng. Beste boliglånsrente blir dermed 4,65 prosent nominelt, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge, Anne Stärk-Johansen i en pressemelding.

Renteendringen skjer med virkning fra 22. desember for nye lån, og fra 28. januar 2009 for innskudd og lån til eksisterende personkunder.

Landets største bank, DnB NOR, setter ned renten på boliglån med 0,85 prosentpoeng. Banken har dermed satt ned renten med til sammen 1,85 prosentpoeng til personkunder i løpet av desember.

Beste boliglånsrente blir på 4,60 prosent. For nye lån vil rentenedsettelsen tre i kraft fra 23. desember og fra 25. januar for eksisterende lån.

— Denne nedgangen og de klare forventningene om ytterligere rentenedgang, gjør at vi nok en gang er raske med å sette ned renten til våre kunder, sier konserndirektør for personmarkedet Åsmund Skår i en pressemelding. (©NTB)

- Veldig fornøyd
Økonomieksperter mener sentarlbanksjef Svein Gjedrem tar ansvar og møter finansuroen når han nå setter ned styringsrenta med betydelige 1,75 prosentpoeng.

Ekspertene mener bankene nå bør kjenne sin besøkelsestid og følge opp med kutt i utlånsrenta.

- Nå som styringsrenta er nede på 3 prosent regner jeg med at de aller fleste banker vil sette ned renta de neste dagene, selv de som reduserte rentene i forkant av dagens rentemøte. Det var ikke forventet at Gjedrem skulle sette ned renta med så mye som 1,75 prosentpoeng, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities, til Dagbladet.no.

Han er veldig fornøyd med sentralbanksjefens avgjørelse.

- Dette er veldig bra. Jeg forventet meg en nedgang på 1,5 prosentpoeng, men mente Gjedrem godt kunne sette den ned med 2 poeng - så 1, 75 er jeg fornøyd med, sier han.

- Ytterligere kutt
Flere eksperter mener Norges Bank vil bli nødt til å sette styringsrenta ytterligere ned i 2009.

NHO-direktør Finn Bergesen jr. sa på forhånd at han håpet på et rentekutt på opp mot to prosentpoeng, og mente det var helt utenkelig med et kutt mindre enn ett prosentpoeng.

Dagens rentekutt på 1,75 prosentpoeng var nødvendig, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

— NHO hadde forventninger om at Norges Bank ville ta konsekvensen av omfanget av finanskrisen og konsekvensene den har for resten av økonomien, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO.

Rentedifferansen til Sverige, Euro-området og Storbritannia er på 0,5-1 prosentpoeng etter dette kuttet.

— Vi regner med at Norges Bank kommer tilbake med flere rentekutt, sier NHO-sjefen.

Også Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, spår ytterligere kutt.

- Dette var et kraftig kutt, og det viser at Norges Bank tar situasjonen på alvor, sier Mork.

- Det er ikke usannsynlig med et nytt kutt på et helt prosentpoeng ved neste rentemøte i februar, sier han.

- Ikke nok
Flere enes om at dagens dramatiske rentekutt ikke er tilstrekkelig.

- Rentenedsettelsen er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig bidrag fra Svein Gjedrem i kampen mot økende arbeidsledighet. Renta bør settes ytterligere ned første halvår 2009, sier Unio-leder Anders Folkestad i en kommentar til beslutningen om å sette ned styringsrenten med 1,75 prosentpoeng.

- Norsk økonomi trenger kraftige vekstimpulser. Norges Bank må allerede på nyåret vurdere behovet for en ny rentenedsettelse, sier Folkestad i en pressemelding.

FORNØYD: Økonomiekspert Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: Jacques Hvistendahl
FORNØYD: Økonomiekspert Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer