Nordea misbrukt i Høyre-kampanje

Partiet hevdet banken advarer mot sosialistisk regjering. Misbruk av oss, sier banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På sine nettsider kaster partiet Høyre seg over en ny rapport fra banken Nordeas forskningsavdeling. \'Nordea advarer mot sosialistisk regjering\', slår partiet stort opp på sine sider, pyntet med et portrettbilde av finansminister Per-Kristian Foss.

Årsaken skal være at rapporten viser at renta kan gå noe opp dersom det blir et regjeringsskifte etter valget.

- Dette er misbruk av vår analyse, sier sjefsøkonomi Steinar Juel i Nordea Reseach til Dagbladet.no.

- Dette er ingen advarsel, og vi ser ikke for oss noen uansvarlig politikk. Det ligger ingen dramatikk her, og heller ingen grunn til bekymring. Vi har vurdert hva som påvirker renten. Politisk endring vil definitivt kunne gjøre det. Men at økt prioritering av offentlige utgifter vil kunne påvirke, er helt legitimt, sier Juel.

I sin rapport gjorde banken to hovedfunn. For det første vil de tre partiene i det sosialistiske avlternativet bruke mer penger på offentlige utgifter og mindre på skattelette. Dette trekker mot noe høyere rente. Det andre er at partiene ønsker å bruke offentlige budsjetter mer aktivt for å påvirke sysselsettingen. Det vil kunne bety mer stabil rente enn i dag.

- Det er ikke snakk om noen uansvarlighet, men at sammensetningen i politikken endres. Vi gir ikke folk råd om hva de skal stemme på, sier Juel.

Endrer artikkelen

Når Dagbladet.no ringer Høyres informasjonssjef Karen Skjånes, er hun i full gang med å redigere artikkelen som har ligget ute på nettet siden fredag.

- Vi har fått en epost av Juel. Han sier vi har feiltolket rapporten. Vi skal selvsagt endre den, sier Skjånes.

Du kan lese hele rapporten til Nordea her. [PDF]

Høyre har redigert artikkelen, men du kan lese originalen her.