Nordea og Swedbank utsatt for hackerangrep: - Krevde penger for å avbryte

Satt ut av spill i timesvis.

RAMMET: De svenske storbankene Nordea og Swedbank var lørdag oppe igjen etter at ble rammet av dataangrep fra en hacker som krevde penger for å stanse angrepene. Foto: NTB scanpix
RAMMET: De svenske storbankene Nordea og Swedbank var lørdag oppe igjen etter at ble rammet av dataangrep fra en hacker som krevde penger for å stanse angrepene. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De svenske storbankene Nordea og Swedbank var lørdag oppe igjen etter at ble rammet av dataangrep fra en hacker som krevde penger for å stanse angrepene.

Swedbanks nettsider ble fredag formiddag utsatt for et såkalt DDos-angrep som satte sidene ut av spill store deler av dagen.

På lørdag hadde Swedbank fått bukt med problemene, mens konkurrenten Nordeas nettsider var nede i flere timer, skriver Expressen. Lørdag ettermiddag var begge nettbankene oppe igjen.

- Vi har anmeldt en person til politiet, sier pressetalsperson Claes Warrén i Swedbank til Expressen.

Swedbank opplyste fredag at hackeren krevde å få utbetalt et beløp tilsvarende 10.000 dollar i den digitale valutaen bitcoin. Hackeren selv sier til Aftonbladet at han har mottatt de 10.000, men det benektes av Warrén.

Det var et såkalt overbelastningsangrep hackeren iverksatte. Det innebærer at bankens server bombarderes med en stor mengde data som til slutt slår ut systemet. Hackeren sa til avisa at han gjorde det fordi han kan.

Ifølge Aftonbladet er det samme person som står bak begge angrepene. Nordea kunne lørdag foreløpig bare bekrefte at banken hadde tekniske problemer, men sa at det var for tidlig å si om det er knyttet til dataangrepet mot Swedbank.

- Våre systemer er kompliserte, og det kan oppstå problemer, sier Nordeas talsmann Magnus Melin til Aftonbladet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram