HJELPE:  - Hensikten er å hjelpe ansatte i videreutvikling for å ta ut mer av sitt potensial. Dette er først og fremst et internt opplegg for læring og motivasjon. Vi ønsker ikke å gå i dybden med innholdet, sier Bakken til Dagbladet. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTBScanpix. Foto(innfelt): Nordea, av Thorodd Bakken.
HJELPE: - Hensikten er å hjelpe ansatte i videreutvikling for å ta ut mer av sitt potensial. Dette er først og fremst et internt opplegg for læring og motivasjon. Vi ønsker ikke å gå i dybden med innholdet, sier Bakken til Dagbladet. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTBScanpix. Foto(innfelt): Nordea, av Thorodd Bakken.Vis mer

Nordea-sjef gir sine ansatte en «ekstrem-uke»

Joggetur klokka 6, mer press enn normalt og 16 timers arbeidsdager. Slik skal Nordea få maks ut av sine ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kaller det en «ekstremuke». Det er ikke normalt å jobbe 16 timer, men under noen omstendigheter må slik til, sier leder for rente- og valutaavdelingen i Nordea Markets Norge, Thorodd Bakken til Dagbladet.

Bakken og hans ansatte i Nordea startet i går hardkjøret som vil vare hele denne arbeidsuka.

Programmet er tøft: I går begynte de ansatte ved meglerhuset klokken fem og alle må jobbe full dag.

Det er Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Joggetur klokken 6 I dag startet dagen klokka seks med fellestrening, det vil si joggetur, og arbeidsdagen er ikke over før klokka viser 22.00.

På onsdag er det foredrag og ikke like lang dag. På torsdag skal de igjen jobbe til klokka 22.00 og på fredag er det mer normaldag.

- Hensikten er å hjelpe ansatte i videreutvikling for å ta ut mer av sitt potensial. Dette er først og fremst et internt opplegg for læring og motivasjon. Vi ønsker ikke å gå i dybden med innholdet, sier Bakken til Dagbladet.

Nordea er et stort, nordeuropeisk finanskonsern med hovedkontor i Stockholm.

- God balanse Informasjonssjefen i Nordea, Thomas Sevang, forteller at det er meningen at man skal jobbe ekstra hardt for å finne sitt maksnivå.

- Det er et ekstra fokus på at man skal ha høy ytelse gjennom hele uken. Vi skal bruke verktøyene for å finne den rette balansen og finne ut hvordan våre ansatte skal yte maks, sier han til Dagbladet.

Han forteller at de ansatte som er er med på ekstremuka har et valg om de vil delta eller ei.

- De har et valg. Alle har jo forskjellige interesser, noen ganger passer et opplegg som dette. Vi tar nødvendige hensyn. Det er mulig å takke nei, og det er ingen som jobber noe senere enn 10-11, sier Sevang.

NHH-professor og arbeidslivsekspert Paul Gooderham, mener at Thorodd Bakken og hans «ekstremuke» er vanskelig å ta seriøs.

- Det er vanskelig å ta dette på alvor. Og det er kanskje ikke meningen heller. I beste fall er dette noe man kan gjøre en gang som et forsøk på å bygge miljø. Men om noen uker er den eventuelle effekten borte, sier Gooderham til Dagbladet.

Kritisk Den 60 år gamle arbeidslivseksperten tror ikke at 16 timer lange arbeidsdager, mer press og felles joggetur klokken seks om morgenen gir en ekstra piff i en arbeidsgruppe.

- God ledelser som gir utslag i samhold og effektivitet består av betydelig mer enn slikt påfunn, sier Gooderham.

I tillegg tror han at hvis dette gjentas så vil det ikke bringe med seg noe positivt.

- Gjør man dette for ofte er det høyst sannsynlig at det vil komme negative reaksjoner fra de ansatte. Det er en hårfin balanse mellom det gøyale og det tyranniske, sier arbeidslivseksperten.

Uenig Informasjonssjefen i Nordea er uenig med Goodham.

- Det får han uttale seg på basert på sin kunnskap. Dette er en mulighet for folk til å teste seg litt. Dette ser jeg uansett på som en positiv ting, sier Sevang til Dagbladet.

Men han er usikker på om denne uken vil gjenta seg på et senere tidpsunkt.

- Det er ikke tatt stilling til om vi vil gjenta dette. Det vil være stor takhøyde for dem som eventuelt vil si noe. Tilbakemeldingen er at folk synes dette er spennende og lærerikt, sier Sevang.

- Viktig verdi Bakken tror at dette kan være viktig læring for de hundretalls ansatte som er med på dette tiltaket.

- God balanse mellom jobb og fritid er en viktig verdi i Nordea. Samtidig er det ingen tvil om at det finnes perioder man må jobbe hardt. Da kan en uke som dette være nyttig og interessant erfaring, sier han.

Lederen kjenner ikke til noen andre bedrifter som har forsøkt det samme.

- Det er et internt prosjekt. Ideen kom fra en mentaltrener, men jeg kjenner ikke til dette noen andre steder, sier han.