Nordea tror norsk økonomi går inn for myk landing

Det er snart slutt på tidene da norsk økonomi har gått mot strømmen internasjonalt. Nå venter Nordea Markets en kontrollert oppbremsing.

MYK LANDING: Nordea minibank i Nygaardsgaten i FredrikstadFoto: John T. Pedersen / Dagbladet
MYK LANDING: Nordea minibank i Nygaardsgaten i FredrikstadFoto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Økonomene og analytikerne i Nordea Markets ser tegn til at de viktigste faktorene bak den sterke veksten i norsk økonomi de siste årene er i ferd med å dempe seg. Veksten i oljeinvesteringene kommer til å avta etter noen meget sterke år, og boligbyggingen kommer til å bremse så kraftig opp at sjefanalytiker Erik Bruce tror vi kan komme til å se et visst fall i boliginvesteringene framover.

- Norsk økonomi har gått veldig bra en periode, men vi har sett noen klare svakhetstegn i år. Vi snakker likevel ikke om noen nedtur, sier Bruce.

Nordea Markets presenterte onsdag formiddag sine halvårlige prognoser i rapporten «Økonomisk oversikt - Vendepunkt». Bildet som tegnes, viser tydelig at norsk økonomi vil fortsette å vokse, men at veksten vil falle ned på et normalnivå, betydelig lavere enn i årene vi har bak oss.

Venter renteøkning Nordea venter at lønnsveksten fortsatt vil være relativt sterk, kanskje rundt 3,5 prosent, men at deler av den vil bli spist opp av et mer normalt inflasjonsnivå på rundt 2 prosent. Vi har bak oss en periode med svært lav inflasjon, noe som har fått selv beskjedne lønnsoppgjør til å merkes godt i folks lommebøker.

Den tiden kan være forbi. Kombinert med en oppbremsing i den økonomiske veksten, er det enighet i store deler av fagbevegelsen om at kommende lønnsoppgjør må være svært forsiktige av hensyn til den eksportrettede næringen, som fortsatt sliter med svake markeder internasjonalt.

- Den norske forbrukeren har god reallønnsvekst, tross alt. Så forbruket kommer til å fortsette å øke, sier Bruce.

Og mest sannsynlig kommer det en liten renteøkning fra sentralbanken neste år, ifølge Nordea-økonomene. Men sentralbanken vil være ytterst forsiktig, fordi det fortsatt ikke er tegn til renteøkning hos Norges handelspartnere, ifølge Bruce.

Boligbrems Tittelen «Vendepunkt» i Nordea-rapporten henspiller først og fremst på situasjonen internasjonalt, hvor utviklingen i de framvoksende økonomiene synes å dempe seg, mens den er i ferd med å skyte fart igjen i de tradisjonelle industrilandene, først og fremst i Europa, samt USA.

Men senioranalytiker Katrine Godding Boye påpeker at det er en gjennomgående trend at boligmarkedet også ser ut til å kjøles betraktelig ned etter flere år med svært sterk vekst. Hun regner med at prisene kommer til å falle litt på lengre sikt.

- Vi ser et vendepunkt også i det norske boligmarkedet. Kvadratmeterprisene har holdt seg uendret siden januar, antall boliger til salgs øker og flere rapporterer om at de ikke får solgt. Vi ser ikke for oss en kollaps, men et mye roligere marked, sier hun.

Hun peker på at både krav til boligkjøpernes egenkapital og nye krav til bankenes soliditet trolig har bidratt til å gjøre bankene forsiktigere og til å dempe utlånsveksten. Men hun mener også med å se at folks forventninger til den framtidige boligutviklingen endrer seg. (©NTB)