- FORTSATT LAV RENTE: Tidligere har analytikerne i Nordea trodd at en renteøkning kan komme allerede til høsten, men nå har stemningen snudd, og de tror renteøkningen blir utsatt til mars neste år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- FORTSATT LAV RENTE: Tidligere har analytikerne i Nordea trodd at en renteøkning kan komme allerede til høsten, men nå har stemningen snudd, og de tror renteøkningen blir utsatt til mars neste år. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Nordea utsetter renteøkningen til neste år

Renta økes tidligst i mars 2014.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analytikerne i Nordea tror at Norges Bank forskyver renteøkningen ytterligere, slik at første renteøkning tidligst kommer i mars neste år.

Tidligere har analytikerne i Nordea trodd at en renteøkning kan komme allerede til høsten, men nå har stemningen snudd, og de tror renteøkningen blir utsatt til mars neste år.

- En enda sterkere krone og økte krav til egenkapital i bankene er to av hovedgrunnene til at vår renteprognose er skjøvet ut i tid, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

Hun viser til at kronekursen nå er mye sterkere enn de hadde forutsatt. Hvis krona holder seg så sterk fram mot neste rentemøte i Norges Bank i mars, vil sentralbanken bli nødt til å senke rentebanen betydelig, mener hun.

I tillegg er det signaler om at det kan bli innført enda strengere krav til bankenes likviditet og kapital.

- Vi tror at bankene vil beholde de høye utlånsmarginene for å øke egenkapitalen, og blir strengere i sin kredittpraksis. Dermed mister Norges Bank noe av behovet for å øke renten, sier Boye.

Det neste rentemøtet i Norges Bank er 14. mars.

(NTB)