ØKONOMI: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, ser flere svakhetstegn i norsk økonomi nå enn for et par måneder siden. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ØKONOMI: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, ser flere svakhetstegn i norsk økonomi nå enn for et par måneder siden. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Nordea venter to rentekutt

Rentekutt og svakere krone kan bli god medisin for norsk økonomi fremover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Nordea venter to rentekutt fra Norges Bank, men ikke før sommeren/høsten 2014.

Slår Nordeas prognoser til vil styringsrenten være 1,0 prosent om ett og to år.

Flere svakhetstegn Flere svakhetstegn er kommet til syne utover høsten. Det vises til at privat forbruk har stagnert, boligprisene faller, igangsettingen av boliger synker og oljeinvesteringene er i ferd med å nå en topp.

Med stigende ledighet, lavere kapasitetsutnytting og utsikter til etter hvert fallende inflasjon regner Nordea med at Norges Bank vil kutte renten to ganger i 2014, skriver meglerhuset i sin ferske rapport Nordisk Økonomisk Oversikt.

Svakere krone Markedene priser ikke inn noe rentekutt i dag og vi må trolig godt inn i 2014 før det skjer. Da regner vi med at kronen svekkes ytterligere, skriver meglerhuset.

En svakere krone vil hjelpe norsk økonomi, men det kan bli verre før det blir bedre.

Frem til det ser Nordea for seg en viss styrking av kronen fra dagens nivå. Ifølge meglerhuset er bakgrunnen at kronesvekkelsen i høst har vært større enn det utviklingen i rentedifferanse, risikoappetitt og oljepris skulle tilsi.

- Høyere vekst i Europa, inklusive i våre nordiske naboland, samt en svekket krone vil bidra til høyere vekst i tradisjonell eksport. Den svake kronen vil også bidra til at importen dempes til fordel for større leveranser fra norske bedrifter, skriver sjeføkonom Steinar Juel.

Flere nyheter - Boligprisene kan falle 20 prosent
Nordea: - Flere svakhetstegn er kommet til syne
Betalte for 30-50 kvadratmeter de ikke fikk