Norden best i verden - Norge dårligst i Norden

Alle de nordiske landene er blant de ni beste i det årlige verdensmesterskapet i økonomisk vekst og konkurranseevne. Men Norge er jumbo i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finland beholder førsteplassen for fjerde år på rad på lista som World Economic Forum nå har laget i 26 år. USA beholder andreplassen fra i fjor. Sverige forsvarer sin tredjeplass blant 117 økonomier.

Norge lå i fjor på sjette plass, men er nå forbigått av Island, Sveits og Singapore, og har havnet på niendeplass.

Danmark har gått forbi Taiwan og ligger nå på fjerdeplass.

Konkurransedyktige

I rapporten heter det at de nordiske landene har visse fellestrekk som gjør dem svært konkurransedyktige: En sunn økonomi, offentlige institusjoner som er åpne og effektive og stor grad av enighet om bruken av offentlige midler.

Mens representanter fra næringsliv i alle landene klager over høyt skattenivå, er det ikke noe som tyder på at det svekker landenes evne til å konkurrere i verdens markeder, heter det i rapporten.

Jens Stoltenberg (Ap) tar rapporten til inntekt for sin politikk.

-  Dette bekrefter at de nordiske sosialdemokratiske modellene er konkurransedyktige og at høyresidas budskap om at mindre fellesskap og lavere skatter er nødvendig for å bli mer konkurransedyktige er feil. Og det er historisk feil.

Han mener rapporten fra WEF dokumenterer at et godt offentlige utdannings- og helsetilbud, samt gode offentlige pensjonsordninger er til fordel for næringslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-  Det gir en velutdannet arbeidskraft, og bidrar til å øke tilgangen på arbeidskraft og reduserer bedriftenes egne utgifter til helse og forsikringer, sier Stoltenberg.Finansminister Per-Kristian Foss mener Stoltenberg nok har vært for raskt ute med å glede seg over indeksen og ta den til inntekt for sosialdemokratisk politikk.

-  Jeg tror nok ikke Stoltenberg har hatt tid til å se på indeksen i dag. For han bør være forsiktig med å omfavne en indeks som gjør arbeidsmiljøloven til et negativt fenomen, og som gir de nordiske landene med høyest arbeidsledighet høyest rangering.

-  Norge får dårlig rangering på graden av liberalisering i arbeidslivet og på skattenivå. Den nye regjeringens politikk vil jo gå i motsatt retning.

-  Vil Norge falle ytterligere etter et år med Stoltenberg?-  Det er umulig å si. På meg virker rangeringen så tilfeldig at jeg ikke tør å spå retninger.

-  Rare utslag

Foss har forgjeves forsøkt å finne ut hvorfor Norge har falt tre plasser ned på lista. En forklaring er at Norge i en av de mange rangeringene, over analyse- og matteferdigheter i skolen, har falt fra 42. til 74. plass. I en annen indeks over hvor «lett» det er for bedrifter å ansette og sparke folk, ligger Norge på 99. plass - av 117 totalt. Til tross for at Bondevik-regjeringen har gitt skattelettelser, har Norge falt fra 41. til 95. plass på skattenivået.

-  Det er tydelig at en slik rangering som baserer seg på skjønn og spørreundersøkelser kan gi mange rare utslag, sier Foss.

WEF sammenlikner offentlig tilgjengelige statistikk over den økonomiske utviklingen, samtidig blir 11 000 næringslivsledere spurt om sitt syn på hva som oppfattes som de største problemene med å drive business.

TILFREDS: Jens Stoltenberg mener det er gledelig at de nordiske landene rangeres høyt. Det bekrefter at den sosialdemokratiske velferdsmodellen er konkurransedyktig.