Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norden bør få felles plass i G-20

Det mener Jonas Gahr Støre.

VIL INN I G-20: Jonas Gahr Støre mener Norden fortjener en plass blant verdens mektigste. Foto: Knut Falch / SCANPIX
VIL INN I G-20: Jonas Gahr Støre mener Norden fortjener en plass blant verdens mektigste. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Norden bør få en felles plass blant G-20 landene.

I et brev til sine nordiske utenriksministerkolleger foreslår Støre at man skal arbeide for et felles nordisk sete i G-20, skriver Aftenposten.

Initiativet skal diskuteres når de nordiske utenriksministrene møtes i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York til uka.

G-20 består av 19 land og EU, som til sammen utgjør 85 prosent av verdensøkonomien.

Støre argumenterer med at Norge er verdens 23. største økonomi, og at de fem nordiske landene til sammen ville komme som nummer åtte eller ni på lista.

- Norden oppfattes ikke som en enhet, men mer som et område eller gruppe av land som opptrer likt med felles interesser, mener Støre.

Ettersom EU alt er med i G-20, innebærer det at Sverige, Danmark og Finland alt er representert i den eksklusive klubben.

Støre kan ikke se at dette er i veien for en fellesnordisk representasjon og viser til at EU-land som Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og Nederland har egne plasser i G-20.

- G-20 er ikke noe en melder seg inn i ut fra medlemskriterier. Men jeg mener det er viktig ut fra norske interesser at et initiativ for et medlemskap drøftes når denne nye strukturen legges. Hver for oss tror jeg de nordiske landene har vanskeligheter med å komme inn, sier Støre til Aftenposten.(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media