RUSSLAND-DISKUSJON:  Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bruker en god del av hverdagen sin på å vurdere hva Norge skal gjøre når det gjelder et stadig mer aggressivt naboland, Russland. Her var de på vei inn til møte i den utvidede utenrikskomiteen for å diskutere sanksjoner mot Russland i fjor sommer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RUSSLAND-DISKUSJON: Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bruker en god del av hverdagen sin på å vurdere hva Norge skal gjøre når det gjelder et stadig mer aggressivt naboland, Russland. Her var de på vei inn til møte i den utvidede utenrikskomiteen for å diskutere sanksjoner mot Russland i fjor sommer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Norden samler militære krefter for å stagge Russland

Kan bli sett på som aggressivt fra Russlands side, ifølge ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem nordiske landene er enige om å utvide det militære samarbeidet. Russland kommer til å oppfatte beslutningen som aggressiv, tror forsvarsekspert.

Forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og utenriksministeren på Island har sammen skrevet en kronikk i Aftenposten fredag der de forteller om et utvidet nordisk militært samarbeid.

Teksten - som har form av en erklæring - er et direkte svar på aggressiv russisk opptreden i de nordiske landenes nærområder. Teksten trekker også inn utvidet samarbeid med de baltiske landene, skriver Aftenposten.

- Vil oppfattes som aggressivitet Det nordiske samarbeidet skal bestå av flere felles øvelser, felles industrisamarbeid også i forsvarssammenheng, felles utveksling av etterretningskunnskap og felles bearbeiding av cyber-materiale.

Forsvarsekspert og professor Janne Haaland Matlary fastslår at budskapet innebærer en felles avskrekking. Og at samarbeidet som beskrives er så langt man kan trekke ikke-NATO landene Sverige og Finland inn i et fellesskap, uten at det handler om et NATO-medlemskap.

- For Sverige og Finlands del ligner dette på forberedelser til NATO-medlemskap, sier hun.

Haaland Matlary, som sitter i forsvarsminister Ine Eriksen Søreides (H) ekspertgruppe som skal se på Forsvarets forutsetninger for å kunne løse sine mest krevende oppgaver, konstaterer overfor Aftenposten at Russland vil oppfatte budskapet fra de nordiske statsrådene som aggressivitet.

- Man må regne med negative reaksjoner fra russisk side, uten at dette bør tillegges vekt, sier Haaland Matlary.

- Tillitsbrudd Utenriksminister Børge Brende (H) mener Russland har brutt grunnleggende internasjonale regler gjennom sin framferd den siste tiden.

-Påskuddene fra russisk side for å legitimere anneksjonen av Krim har vært mange, men forblir kun påskudd og unnvikelser. Slik har Russlands brudd på folkeretten også brutt ned vår grunnleggende tillit, skriver Brende i en kronikk i VG i dag.

Han fortsetter med å slå fast at Norge ønsker et godt og konstruktivt samarbeid med nabolandet.

- Tiden er imidlertid ikke inne for å vende tilbake til et «normalt» bilateralt forhold til dagens Russland. Da må Russland først endre sin politikk, mener utenriksministeren.
(NTB)