Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordens mest lovløse by

Ny mann skutt i halsen i drapsbyen Malmö i natt. - De siste mordene er symptomer på en langvarig sykdom, mener gjengekspert.

DREPT NYTTÅRSAFTEN:  En 15-år gammel gutt ble drept nyttårsaften etter at han hadde sett på rakettene med familien sin. På bildet sørger de over gutten. Tre dager seinere ble en mann drept på åpen gate. I 2011 ble hele ni mennesker drept, sju av disse sakene er uoppklarte. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
DREPT NYTTÅRSAFTEN: En 15-år gammel gutt ble drept nyttårsaften etter at han hadde sett på rakettene med familien sin. På bildet sørger de over gutten. Tre dager seinere ble en mann drept på åpen gate. I 2011 ble hele ni mennesker drept, sju av disse sakene er uoppklarte. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i dag ble en 38 år gammel mann skutt i halsen med luftgevær mens han satt i bilen sin utenfor hjemstedet i Malmö, byen som i løpet av de siste årene har blitt stemplet som Sveriges drapshovedstad. 

Natta før ble en 21-åring og en 19-åring skutt. Ingen fikk livstruende skader, og en mann ble pågrepet for skytingen, etter å ha prøvd å løpe ifra politiet.

Drap og bilbomber - Den onde spiralen har ført til en økt akspept for vold. Det er mye våpen i omløp, og de siste mordene er symptomer på en langvarig sykdom, sier krimjournalist i avisa Sydsvenskan, Joakim Palmkvist.

Han har sammen med kollega Tobias Barkman skrevet boka «Maffia krig» om gjengkrigen i Malmö, og han mener at de siste mordene ikke har noen tilknytning til hverandre, og at dette er kriminalitet som har sprunget ut av det stadig mer voldelige miljøet.

- Den siste tiden har det kommet kraftige politiforsterkninger til byen, men jeg tror det kriminelle miljøet blir verre i årene som kommer, sier Palmkvist videre.

 Knivstikking, ran, brannbomber og skuddvekslinger har blitt hverdagskost i byen med 300 000 innbyggere, Sveriges tredje største.

Økt aksept for vold Nyttårsaften ble 15 år gamle Ardiwan Diaa Samir skutt i hode og flere ganger i brystet. Han hadde nettopp sett fyrverkeriet sammen med familien sin.

Tre dager seinere ble 45 år gamle Charles Limerius skutt på åpen gate. Også han døde av skadene.

I fjor ble ni personer drept. Sju av disse sakene er fremdeles uløste.

OPPRØRTE OVER KRIMINALITETEN:  Helt siden de første MC-klubbene begynte å organisere kriminaliteten i Sveriges tredje største by på begynnelsen av 1990-tallet, har gjengkriminaliteten eksplodert. 6. januar i år samlet demonstranter seg for å vise sin avsky mot volden i sentrum av byen. Foto: Drago Prvulovic / AFP Photo / Scanpix
OPPRØRTE OVER KRIMINALITETEN: Helt siden de første MC-klubbene begynte å organisere kriminaliteten i Sveriges tredje største by på begynnelsen av 1990-tallet, har gjengkriminaliteten eksplodert. 6. januar i år samlet demonstranter seg for å vise sin avsky mot volden i sentrum av byen. Foto: Drago Prvulovic / AFP Photo / Scanpix Vis mer

- Jeg tror dette bare er begynnelsen. Det er mange andre steder i Sverige som har samme forutsetninger for å utvikle samme problem. Det er lett å smugle inn våpen, og det er høy arbeidsledighet, sier Joakim Palmkvist.

Noen deler av byen har en arbeidsledighet på over 30 prosent, og i enkelte bydeler er så mange som 90 prosent arbeidsløse.

Enkel smuglerrute Den svenske regjeringen har gitt tollerne beskjed om å prioritere narkotikasmugling, og ikke ulovlige våpen. Smuglingen er nå svært omfattende, og sjøl uorganiserte har lett tilgang på våpen.

Palmkvist mener det er lett å smugle inn automatpistoler fra Balkan og andre europeiske land.

-  Årsaken til den høye kriminaliteten i Malmö er delt. København ligger nære, og narkotika til Oslo, våpen og kvinner til menneskehandel blir smuglet inn veien over brua fra Danmark. Det er dårlig økonomi i store deler av landet, og samarbeidet mellom stat, politi, kommune og sosialtjenesten har ikke fungert.

Politiet i Skåne mener også at drapene har en sammenheng med at det er lett å få tilgang til våpen. De får nå hjelp fra det svenske rikskriminalpolitiet.

Økende gjengmentalitet i Europa Inger-Lise Lien er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress og har skrevet boka «I bakvendtland» som handler om det nye kriminelle hverdagslivet.

Hun har studert gjengmiljøet i Oslo, og mener at gjengproblematikken er økende i flere europeiske byer.

- Vi har sett en økning i blant annet Amsterdam, Barcelona, London og Oslo. Det er gutter som henger på gata, lager seg et navn, og etablerer gjenger.

STORT PROBLEM: I Malmöforstaden, Rosengård, vil ikke ambulanse kjøre inn uten politieksorte. Mohammed Ahmadi (t.v.) mener ungdommene må holdes i aktivitet. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
STORT PROBLEM: I Malmöforstaden, Rosengård, vil ikke ambulanse kjøre inn uten politieksorte. Mohammed Ahmadi (t.v.) mener ungdommene må holdes i aktivitet. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

Om en gjeng oppstår dannes det motgjenger, og disse utvikles i konkurranse med hverandre, mener hun.

- Når det oppstår slåsskamper må de andre organisere et sjølforsvar for å få en likeverdig makt. De etablerer en brorskapsideologi, og lager forestillinger om kjærlighet mellom brødre. De begynner å utøve kriminalitet, og får hemmeligheter som gjør at de lukker seg, sier Lien.

De første to gjengene er hverandres fiender. Gjennom kriminalitet og kriminelle hemmeligheter blir storsamfunnet og politiet også en fiende, mener hun. 

Gjengmedlemmer under 12 år På 1990-tallet etablerte de første svenske MC-gjengene seg i Malmö, og skapte en gjengkultur med organisert kriminalitet. Etablerte gjenger er Black Cobra, K-falangen, Hells Angels, Outlaws, Original Gangsters, Brödraskapet og M-falangen.

Avisa Sydsvenskan mener en gruppe annengenerasjons gjengkriminelle står bak mye av kriminaliteten. Flere av gjengmedlemmene er under 12 år.

- Denne kriminaliteten i Malmö startet for 20 år siden. MC-gjengene organiserte kriminaliteten, og utpressing og redsel vokste fram. Det er vanlig at gangstere er i slåsskamp, men her har dem med seg pistol også. Når episioder skjer, øker det redselen, og ny drap skjer igjen, sier krimjournalist og forfatter Joakim Palmkvist.

Nesten alle gangsterdrapene de siste årene står fremdeles uløste, og ifølge en undersøkelse det svenske kriminalitetsforebyggende rådet gjennomførte i 2010 er beboerne landets reddeste. 

- Gjengene består i hovedsak av første-, andre- og tredjegenerasjons innvandrere. Men dette er ikke et innvandringsspørsmål, det er uinteressant. Det er muligheten til arbeid og penger som er forklaringen.

Oppstår i fattige miljøer Inger-Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress mener gjengkulturer kan oppstå i miljøer med stor innvandring.

- Innvandrere flytter til områder hvor det er fattigdom og dårlige kår fra før. Foreldre fra andre land har mindre kompetanse om samfunnet, og får kanskje problemer med å kontrollere ungdommen. Spesielt gutter vil være frigjorte og selvstendige, og er ute på gata og blir lett rekruttert inn i miljøene.

Lien mener Norge og Danmark tidligere tok gjenproblematikken mer alvorlig enn i Sverige, men at svenskene har skjønt alvoret nå.

Like tendenser i Oslo Høgskolelektor Elisabeth Myhre Lie ved Politihøgskolen mener at følelsen av å stå utenfor det svenske samfunnet har påvirket utviklingen i byen.

- De føler at de ikke spiller noe rolle i samfunnet, og derfor tar de avstand. I Malmö har det utviklet seg en ghetto hvor man slipper å ta del i det svenske, sier hun.

Lie mener disse ungdommene ikke føler en lojalitet, tilhørighet eller et ansvar for samfunnets normer.

- Man må ikke skape delkulturer ved å skille dem fra resten av befolkningen, de er en del av alle andre. Det er lettvint å stigmatisere.

På begynnelsen av 2000-tallet var det en tendens til det samme miljøet på Holmlia i Oslo. Ved å samarbeide med politiet har trenden blitt snudd, mener hun.

- Vi gikk inn rask og sa at det er en flerkulturell bydel, og trakk fram de positive tingene med det. Nå er ikke gjengkriminalitet et tema i Holmlia i den grad i det hele tatt, sier Lie.

VÅPEN FLORERER:  Våpen og narkotika blir smuglet inn i Malmö over brua fra København. Her er politibetjentene Fredrik Wemrin og Jonas Karlberg i Rosengård. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
VÅPEN FLORERER: Våpen og narkotika blir smuglet inn i Malmö over brua fra København. Her er politibetjentene Fredrik Wemrin og Jonas Karlberg i Rosengård. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer
VENLIG SYN:  En mann fikk skader i et ben og ble brakt til sykehus etter at svensk politi løste skudd under en hendelse i den utsatte bydelen Rosengård i september i fjor. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix
VENLIG SYN: En mann fikk skader i et ben og ble brakt til sykehus etter at svensk politi løste skudd under en hendelse i den utsatte bydelen Rosengård i september i fjor. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling