Nordens store hemmelighet

«Sørlandskysten er Skandinavias best bevarte hemmelighet». Britene er begeistret for Aust-Agder - er det landets beste fylke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sørlandskysten er Skandinavias best bevarte hemmelighet. Naturen er sjokkerende vakker langs mil etter mil av holmer, svaberg og skjær. Trehus speiler seg i glitrende fjorder med et bakteppe av frodig og grønn skog.»

Denne overdådig begeistrete beskrivelsen av Sørlandet er ikke hentet fra en turistbrosjyre, men fra en reportasje i den engelske storavisa The Indpendent i sommer.

Kysten av Aust-Agder ersjokkerende vakker fra Gjernestangen i øst til Kvåsefjorden i vest. Ingen steder er sjøen våtere, kvinnene vakrere og konsonantene bløtere enn langs denne kyststripa. Den bløde kyststribe, som det står i gamle turisthåndbøker.

Aust-Agder er ikke hele Sørlandet, det er bare Sørlandet på sitt beste.

 • Risør: Den hvite by ved havet.
 • Tvedestrand: Sørlandets smilehull.
 • Arendal: Nordens Venedig, som kanskje skal grave opp igjen de gamle kanalene.

  Byene ligger som perler på en snor med Grimstad og Lillesand i sørvest. Hver sommer blir sørlandsidyllen invadert av solhungrige østlendinger i shorts og skjærgårdsjeep, men Aust-Agder er mer enn sol, sommer og sjø.

  Fakta om Aust-Agder

  * Aust-Agder har den eldste boligmassen i landet. 14 prosent av boligene er bygd før 1901.

  * De to siste årene er 388 hjortevilt drept i trafikken i Aust- og Vest-Agder.

  * Aust-Agder har færrest svangerskapsavbrudd per 1.000 kvinner i alderen 15 - 19 år.

  * Det finnes 95 kvinner per 100 mann i aldersgruppa 20 - 39 år.

  * I fjor var det 215 trafikkulykker med personskader i fylket. 9 døde.

  Kilder: SSB, NRK og Aust-Agder Fylkeskommune

  Men det er ikke byene som har gitt Aust-Agder og Sørlandet ry. - Det er den lunende vrimmel av øyer, dette dryss av holmer og skjær, skrev vår store dikter, Gabriel Scott.

  Som de fleste fylker i Sør-Norge går grensene fra høyfjell til hav. Dette fylket, som engang het Nedenes amt, strekker seg fra de ville Setesdalsheiene gjennom skoger og innsjøer, myr og kristendom til Torungen fyr i havgapet.

  Naturen er variert og vekslende fra kystens svaberg og småkuperte landskap, gjennom djupe skoger og jordbruksbygder opp mot Setesdalen og heiene. Like variert som naturen er livsgrunnlaget, menneskene og dialektene. Setesdølene har kastet bunaden med skinnbrok i hverdagen, men har ennå et preg av landsdelens urbefolkning i dialekt, folkemusikk og tradisjoner.

  Det er langt fra Rygnestadloftet i Setesdal til uthavnene der også folk klorte seg fast. Som loser, fiskere og sjøfolk. Skipsfarten og sjøfolka er nesten borte, men ennå kan du møte en tatovert matros på Victoriakjelleren i Arendal eller ei messejente på Promenaden i Risør. I dag klorer folk seg fast i boplikt og turisme. Og ingen er i tvil om at de bor i Norges flotteste fylke.

  Hvorfor skulle ellers alle østlendingene prøve å kjøpe det bit for bit?

 • Stem på Aust-Agder her!
LYNGØR: Sørlandsidyll ved båtleia.
ARENDAL: Udødeliggjort gjennom rifla pommes frites og rutebilstasjonen.