Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordirsk selvstyre gjeninnført

Storbritannia gjeninnførte selvstyre i Nord-Irland søndag, og detaljene rundt IRAs tilbud om avvæpning begynner å bli kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suspensjonen av selvstyret varte bare i 24 timer, og var et rent teknisk grep for å gi partene i fredsforhandlingene mer tid på å bli enige. Partene har nå seks uker på seg til å komme til enighet.

Både provinsregjeringen og provinsforsamlingen ble suspendert fredag kveld. Krisen i fredsprosessen ble utløst da provinsens førsteminister David Trimble i forrige måned gikk av i protest mot IRAs manglende avvæpning.

Det var Storbritannias minister for Nord-Irland, John Reid, som lørdag ga ordren om at provinsregjeringen i Nord-Irland skulle gjeninnføres. Avgjørelsen ble fattet etter et møte med Irlands utenriksminister Brian Cowen.

Avvæpning i november?

Den britiske avisa The Sunday Times melder at IRA under de riktige politiske omstendigheter skal være rede til å begynne avvæpningen i november.

Ifølge høyststående republikanske kilder og kilder i britisk etterretning avisa har vært i kontakt med, kan avvæpningen være avsluttet allerede til våren.

I forrige uke ble det kjent at IRA hadde åpnet for avvæpning under de riktige omstendighetene, men det var usikkert når og hvordan en slik avvæpning skulle finne sted.

Ifølge The Sunday Times akter IRA å kvitte seg med våpnene ved å støpe dem ned i betong. Internasjonale observatører må i så fall bevitne dette.

Regjeringen håper at den kan overtale IRA til at omstendighetene er riktige til høsten. IRA må blant annet overbevises om at reformene av de kontroversielle politistyrkene Royal Ulster Constabulary (RUC) er tilfredsstillende, og at hærens nærvær i Nord-Irland reduseres.

Plan

Neste uke presenteres en 75-siders plan for reformer av politistyrkene, som skal komme katolikkene i møte. De neste ukene vil regjeringen også forsøke å overbevise IRAs politiske fløy, Sinn Fein, om at det er hold i andre deler av fredsplanen, som stengning av militærbaser og amnesti til IRA-aktivister på flukt.

Det håper regjeringen kan få IRA til å forplikte seg til en startdato for avvæpning. Håpet er at det skal være nok til å overtale unionisten David Trimble til å gjenoppta regjeringssamarbeidet i provinsregjeringen.

(NTB-Reuters-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media