Nordirske samtaler på overtid

De nordirske fredsforhandlingene forlenges til tross for at det var lite tegn på framgang i tirsdagens forhandlinger, som strakk seg ut i de små timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forhandlingene er formelt brutt opp for i kveld. Vi fortsetter onsdag morgen, sa en talsmann for Storbritannias departement for Nord-Irland natt til onsdag.

Storbritannias statsminister Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern hadde opprinnelig tenkt at forhandlingene skulle vare i to dager og avsluttes tirsdag. Likevel valgte de å fortsette forhandlingene da man ikke nådde fram til noen løsning.

Forlot forhandlingene

Den nordirske fredsprosessen fikk seg et skudd for baugen tirsdag da både en protestantisk geriljagruppe og et protestantisk parti trakk seg fra forsoningsarbeidet.

Lederen for PUP, David Ervine, sa at partiet trekker seg fra samtalene, men understreket at de fortsatt støtter en dialog mellom partene.

UFF sier de ikke lenger støtter den såkalte Langfredagsavtalen fra 1998 fordi de mener det katolske Sinn Fein har fått for mange innrømmelser. Men geriljagruppen sier de vil opprettholde våpenhvilen.

- Vanskelig

En av Blairs rådgivere beklager at UFF og PUP trekker seg fra forhandlingene, men ville ikke spekulere i hva det kan føre til.

- Jeg skal ikke late som dette ikke er vanskelig. Hvis det hadde vært enkelt hadde vi allerede løst de utestående problemene, sa rådgiveren.

Lederen for IRAs politisk fløy Sinn Fein, Gerry Adams, sier at han ikke har sett noe til «fleksibiliteten, fastheten, tålmodigheten og besluttsomheten» som trengs for å bringe forhandlingene videre.

David Trimble, som gikk av som Nord-Irlands førsteminister i protest mot den manglende avvæpningen av IRA, sa på sin side at Sinn Fein «ikke var situasjonen voksen».

De pro-britiske protestantenes leder David Trimble, krever at den forbudte irske republikanske hær IRA straks må levere fra seg sine våpen. Først når en avvæpning er i gang, vil Trimble gå tilbake til jobben som leder for den nordirske selvstyreregjeringen.

(NTB)