Nordisk ikon formet i Russland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROSHINA/RAIVOLA (Dagbladet): Det er en underlig følelse å kjøre inn i byen Roshina, på finsk Raivola. Det er ikke et spor igjen av det nordiske som ennå dominerte byen da Edith Södergran døde her i 1923, utslitt av tuberkulose og av revolusjoner. Huset der hun og moren bodde, ble brent, og gravstøtten hennes stjålet, under Vinterkrigen i 1939.

Sovjetiske betongblokker står nå der hvor karelske trehus tidligere sto. Man må ha god fantasi for å tenke seg at dette er idyllen som Södergran beskrev, og at innsjøen Raivola er det innbydende vannet der den eksentriske poetessen, som skrev dampende erotiske dikt, badet naken, til sine sambygdingers store irritasjon og iherdige jakt på sladder.

Men her er vi altså, ved monumentet som er satt opp av den finlandssvenske forfatterforeningen og som står omtrent der Södergran-familiens hus sto, og la oss introdusere Dagbladets gjester. Det er forfatter Geir Pollen, som i mange år ledet Den norske Forfatterforening. Han er nå lektor for norskstudentene ved St. Petersburgs statsuniversitet, har russisk i sin fagkrets, og har i mange år vært opptatt av Edith Södergran. Og Ekaterina Lavrinaitis, oversetter av flere norske romaner til russisk, en vandrende ordbok, og til daglig tolk ved det norske generalkonsulatet i St. Petersburg. Hun har relativt nylig oppdaget Södergran, men synes hun har klare likhetstrekk med den rike generasjonen av samtidige russiske lyrikere. Så tok også Edith Södergran sin utdannelse i Russlands hovedstad og kulturelle smeltedigel før revolusjonene i 1917, i byen St. Petersburg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer