Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordisk løsning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Knapt ett år etter at fusjonsplanene mellom Telenor og Telia havarerte, har selskapene på nytt blitt enige om å slå seg sammen. Sjansene for at de denne gangen skal lykkes, er mye større enn i fjor. De politiske forutsetningene er endret, og det nye selskapet er ingen blåkopi av det opplegget som ble presentert i fjor.
  • Denne gangen har de to regjeringene vært aktivt med på et mye tidligere stadium enn sist. Derfor er det denne gangen ikke noen ferdigsydd oppskrift som blir forsøkt tredd ned over hodet på myndighetene. Samferdselsminister Odd Einar Dørum la da også stor vekt på eiernes rolle da han la fram planene i går. I fjor gikk konsernsjef Tormod Hermansen bak regjeringens rygg og informerte Arbeiderpartiet og Høyre om fusjonsplanene. Da dette ble avslørt, beklaget han sin opptreden, og reddet dermed sin stilling. Nå har det vært ryddige forhold.
  • Stortinget vedtok sist høst å delprivatisere Telenor. Det er en viktig forutsetning for det nye selskapet. Den såkalte Hydro-modellen skal hindre oppkjøp fra utenlandske giganter. Det sikrer nordisk eierskap og kontroll i et selskap som blir stort nok til å møte den internasjonale konkurransen.
  • I fjor ble det skapt et inntrykk av at Telenor skulle slukes og innfusjoneres i Telia. Det er ikke lenger tilfelle. Telenors verdi er oppjustert til 40 prosent, og nedsalg skal sørge for lik eierandel i framtida. Styreverv og lederskap skal også fordeles likt. I utgangspunktet er jevnbyrdighet sikret. Men det er selvsagt ikke garantert i all framtid.
  • Kundene er ikke automatisk sikret billigere tjenester i et slik stort selskap. Og det blir nå viktig å legge til rette for reell konkurranse på telemarkedet slik at vi unngår et nytt monopol. Men kundene vil i lengden være tjent med et slagkraftig og konkurransedyktig selskap med nordisk basis. De planene som ble lagt fram i går, virker både spennende og framtidsrettet, og det er å håpe at det endelig vil lykkes å realisere et betydelig nordisk samarbeidsprosjekt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling