Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nordisk sommerdag» nummer 100 - nå kan rekorden ryke

Usikkert, men ikke umulig, sier statsmeteorologen.

SOMMERDAG: Søndag har Meteorologisk institutt notert «nordisk sommerdag» nummer 100 i 2018 på Blindern i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SOMMERDAG: Søndag har Meteorologisk institutt notert «nordisk sommerdag» nummer 100 i 2018 på Blindern i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en usedvanlig varm sommer er det kanskje ikke overraskende at Meteorologisk institutt i dag har notert «nordisk sommerdag» nummer 100 i 2018.

Det betyr at det har vært 100 dager i år hvor dagens maksimumstemperatur har passert 20 grader.

Milepælen nærmer seg den stående rekorden på 104 dager fra 1947. Det store spørsmålet er nå om rekorden kan bli slått i år. Det er så nært, men likevel så fjernt.

Kan være mulig

- Vi er litt usikre. Vi må ha flere dager til i år med 20 grader. Jeg tror absolutt vi har mulighet for to dager til, men så begynner det å bli usikkert, sier statsmeteorolog Siri Wiberg.

Meteorologen ser ingen prognose hvor det er mulighet for hele fire «nordiske sommerdager», men det kan fortsatt være mulig.

- Plutselig får vi noen fine dager i slutten av september som jeg ikke ser nå. Så jeg skal ikke si det er umulig, men med prognosen jeg har tilgang på nå tror jeg ikke vi klarer det, sier hun.

I løpet av årets varmeste dag, 27. juli, ble flere rekorder slått. Norgesrekorden på 35,6 grader, som ble satt i Nesbyen 20. juni 1970, står fortsatt, men hele fire fylkesrekorder ble det likevel.

Kraftig vind

Den nye uka starter med liknende vær som vi har hatt i helga, forteller statsmeteorologen.

- Med en front som går inn mot Vestlandet og Nord-Norge, mens vi slipper unna i Østafjells, sier Wiberg.

Det er også ventet mye i vind på kysten av Troms og Finnmark i morgen. Det ser ut til at den kraftigste vinden holder seg til havs.

Nord-Norge blir værvinner

Tirsdag vil et høytrykk som ikke ligger så langt unna oss i Sør-Norge bevege seg innover Nord-Norge.

- Så får vi en liten omlegging i løpet av tirsdag eller onsdag. Tirsdag kan det komme litt nedbør her og der i hele landet, men på onsdag vil det snu. Da vil det bli best vær i nord og mer ustabilt vær i Sør-Norge, sier hun.

Østafjells vil være mest utsatt, men hun forteller at Vestlandet og Trøndelag også kan få litt nedbør.

- Det ser ut til å vare noen dager, utover slutten av uka. Alt i alt er det Nord-Norge som får best vær i løpet av uka, sier Wiberg.

Hele Norges coronakart