Nordisk storm mot Lønning

Nordisk Råds president Inge Lønning sendte ut en pressemelding på vegne av rådet der han beklager manglende FN-enighet om Irak-krigen, uten at de andre landene var informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fått sterke reaksjoner fra så vel danske som islandske sosialdemokrater som spør seg hva Lønning holder på med. De reagerer på at han sender ut slike pressemeldinger på vegne av Nordisk Råd, sier stortingsrepresentant Berit Brørby.

I pressemeldingen skriver Lønning følgende:

«Nordiska rådet beklagar djupt att världssamfundet ej kunde enas om att gemensamt och i samarbete få Irak att efterleva FNs resolutioner.»

- Får et etterspill

SVs gruppeleder i Nordisk Råd, Inge Ryan, trodde ikke sine egne øyne da han i går oppdaget Lønnings uttalelse.

- Denne saken må få et etterspill. Det går ikke an at Lønning helt på egen hånd skriver en pressemelding om en så viktig og splittende sak uten først å ha vært i kontakt med parlamentarikere i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Grønland og Åland. Jeg kommer til å ta opp saken ved første anledning, sier Ryan til Dagbladet.

- Dette er en prinsipiell og viktig diskusjon. Det må for framtida være klart når presidenten i Nordisk Råd uttaler seg på vegne av rådet, og når han uttaler seg på vegne av seg selv, sier Ryan.

Ap's Berit Brørby er enig.

Uforstående

Inge Lønning (H) stiller seg uforstående til kritikken.

- Dette er en pressemelding fra Nordisk Råds president. Uttalelsen er ikke gitt på vegne av hele Nordisk Råd. Jeg kan heller ikke skjønne at innholdet er videre kontroversielt selv om det er forskjellige meninger i Norden om krigen i Irak, sier Lønning.