Nordiske borgere må ha pass ved innreise til Norge

Ta med pass selv om du bare skal til Sverige.

SVINESUND:  Norge skal nå kontrollere de indre Schengen-grensene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SVINESUND: Norge skal nå kontrollere de indre Schengen-grensene. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som følge av terrortrusselen må nordiske borgere ha med pass eller internasjonalt identitetskort ved innreise til Norge.

I det sist oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, heter det at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT gjelder kravet om pass fra og med lørdag til og med mandag 28. juli.

Det betyr også at norske borgere må ha med seg pass, førerkort eller bankkort med bilde ved reise til naboland som Sverige og Finland fordi de må ha det med seg ved innreise tilbake til Norge.

Råd Politiet vil på bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

- Informasjon som politiet har, inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler, understreker politiet.

- Vi ber likevel folk være årvåkne. Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112, oppfordrer politiet.

Ikke stol på rykter Lokalt politi i hele landet er nå i dialog med en rekke arrangører av begivenheter og objekteiere blant annet med tanke på vakthold.

Politiet ber videre folk ikke stole på rykter og informasjon om trusselen som ikke kommer fra politiet eller andre myndigheter.

- Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, og heller forholde seg til verifisert informasjon fra politi og andre myndigheter, understreker politiet.

(NTB)