ELLEVE DAGER MED STREIK  Pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) har siden forrige lørdag vært i streik, med hovedkrav om ansettelse i hovedselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS): Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ELLEVE DAGER MED STREIK Pilotene i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) har siden forrige lørdag vært i streik, med hovedkrav om ansettelse i hovedselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS): Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Nordiske fagforeninger er på vei til Norge for å utvide streikesamarbeidet

Ønsker å holde Norwegian-fly på bakken under streiken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finske, svenske, danske og islandske fagforeninger nå er på vei til Norge for å møte Parat om Norwegian-streiekn. Temaet for samtalene er hvordan samarbeidet kan utvides «for å forhindre streikebryteriet som pågår».

Etter det Dagbladet erfarer, ønsker de altså å holde Norwegian-fly på bakken under streiken.

- Greier ikke stanse Norwegian Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud opplyser til Dagbladet at det er medlemmer av sivil flyseksjonen i Nordisk transportarbeiderføderasjon (NTF), med omtrent 400 000 medlemmer, som i dag møtes i Oslo. Det er ennå ikke klart om dette vil resultere i en utvidelse av sympatistriken.

- Vi har ikke tatt noen slike beslutninger, sier Martin Lindgren i Svensk pilotforening til Dagbladet.

- Vi har mange av de samme utfordringene i Norden og noen av det som er frustrerende er at vi ikke på kort sikt har verktøy for å stanse Norwegian når det begås streikebryteri, sier Skjæggerud i en pressemelding.

Sent i går kveld avsluttet partene forhandlingene, etter det Norwegian omtaler som et nytt forslag på bordet. Norwegian har hele tiden avvist at de begår streikebryteri.

- Fagforeningene kan ikke sitte og se på streikebryteri uten å handle. Våre fremste eksperter på arbeidsrett sier det vi nå er vitne til er klassisk streikebryteri, men iverksetter vi tiltak uten å følge de varslingsrutiner som gjelder, er det vi som bryter loven og risikerer straff i ettertid, sier Parat-lederen i meldingen.

- Vil skape utrygghet Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, mener at utvidelsen av sympatistreiken ikke vil bidra til noe konstruktivt i konflikten.  

- Vi synes dette er veldig trist fordi det ikke bidrar til noe annet enn å gjøre situasjonen enda verre for våre passasjerer og skape utrygghet blant alle våre ansatte, inkludert fagforeningenes egne medlemmer, skriver Sandaker-Nielsen til Dagbladet i en tekstmelding.

- Vi synes det er oppsiktsvekkende at disse fagforeningene er så lite opptatt av å trygge arbeidsplassene, ikke minst for egne medlemmer, påpeker Sandaker-Nielsen i tekstmeldingen.

Har rammet 200 000 Totalt har rundt 200 000 passasjerer blitt rammet av kanselleringer og forsinkelser under streiken. Bare i dag er det 20 000. Norwegian informerer om at 1000 Norwegian-ansatte er permitterte.

- Vi har ikke fått noen nye signaler på siden sent i går kveld. Da ble det lagt fram et nytt forslag, og så er det opp til partene å vurdere dette, sa pressekontakt Johan Bisgaard i Norwegian til Dagbladet i dag tidlig.

- Kan de som skal ut og fly med Norwegian håpe på at de kommer seg av gårde i dag?

- Nå må vi se om det finnes en løsning eller ikke. Det er vanskelig å si nå. Det vil ta noe tid før alle flyene er på plass, svarte Norwegian da.

Så gikk det to timer før nyheten sprakk om at fagforeninger i hele Norden vil møtes for å gå imot Norwegian. Slik utdyper Parat-lederen bakgrunnen for dagens møte med fagforeningene:

- Vi har ikke problemer med å forstå at det er mye penger å spare på å innføre asiatiske eller spanske lønnsbetingelser til Norden, men det er dette vi ikke kan akseptere i konflikten som nå pågår. Vi kjemper for norsk lønn i Norge, dansk lønn i Danmark og spansk lønn i Spania. Norwegian ønsker imidlertid å innføre sine egne regler som på litt sikt truer hele det nordiske arbeidslivet, sier Skjæggerud.