KJEMPEBALLONGER:  Sørkoreanske fredsaktivister plasserte rundt 800 ullsokker inn i kasser som igjen ble festet til ballonger. Budskapet var  å motivere nordkoreanerne til å gjøre opprør mot regimet. Foto: Wally Santana / AP Photo
KJEMPEBALLONGER: Sørkoreanske fredsaktivister plasserte rundt 800 ullsokker inn i kasser som igjen ble festet til ballonger. Budskapet var å motivere nordkoreanerne til å gjøre opprør mot regimet. Foto: Wally Santana / AP PhotoVis mer

Nordkoreanerne får flydd inn ullsokker i julegave

Fredsaktivister sender sokker med ballonger for å vise at landet ikke er glemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hold ut og overlev til gjenforeningsdagen» lyder budskapet sørkoreanske fredsaktivister ønsker å formidle til befolkningen i nord. I dag festet de kasser med sokker til ballonger og sendte dem over grensa til Nord-Korea.

Rundt 800 sokker fikk plass under de fire hvite, store ballongene som ble sendt opp fra byen Paju, nord i Sør-Korea.

Det antas at et par sokker vil kunne byttes bort mot ti kilo mais. Det er nok til å livnære én person i en måned.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) trues seks millioner mennesker av sult i Nord-Korea etter at flom og tyfoner har ødelagt årets avlinger. Av en befolkning på 24 millioner, er tre millioner mennesker helt avhengig av FNs matvarehjelp.

Røde Kors alene deler ut nødvendige basismedisiner til åtte millioner mennesker, en tredel av befolkningen.

BARNESOKKER:  Det antas at et par sokker kan byttes bort med nok mail til å livnære én person i en måned. Foto: Wally Santana / AP Photo
BARNESOKKER: Det antas at et par sokker kan byttes bort med nok mail til å livnære én person i en måned. Foto: Wally Santana / AP Photo Vis mer

Dessuten er over en tredel av barna i landet underernærte.

200 000 løpesedler Mange av aktivistene, som sjøl har flyktet fra diktaturregimet, vil fortelle nordkoreanerne at verden ikke har glemt dem.

Onsdag ble om lag 200 000 løpesedler sendt over grensa. De oppfordrer nordkoreanerne til å gjøre opprør mot regimet.

Nord-Korea er et av verdens fattigste land, og de fleste lever enkle liv i jordhytter. Landet er også ansett som en av verdens mest autoritære stater.

Kim Jong-il fikk et hjerteinfarkt og døde i et tog ved Nord-koreas hovedstad Pyongyang klokka 08.30 koreansk tid i forrige uke. Fra dødstidspunktet og fram til en gråtende, svartkledd nyhetsoppleser i det statlige fjernsynet kunngjorde dødsfallet, gikk det mer enn 51 timer.

Han rakk å sitte 17 år ved makten, etter at han overtok etter sin far, Kim Il-sung, da han døde i 1994.

Nord-Korea er inne i 13 dager lang nasjonal sørgeperiode som vil var til 29. desember.

Beskrevet som militærleder Kim Jong-un ble i dag for første gang omtalt som øverste leder for landets militære styrker. Den statlige nordkoreanske avisen Rodong Sinmun brukte nemlig juleaften til å løfte Kim Jong-un høyere opp i systemet. 

ULLSOKKBALLONG:  Aktivistene vil at nordkoreanerne at verden bryr seg. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters
ULLSOKKBALLONG: Aktivistene vil at nordkoreanerne at verden bryr seg. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters Vis mer

Det betyr trolig at regimet ønsker å videreføre den såkalte songun-politikken, som innebærer at militæret har førsteprioritet.

Den militære tittelen  ble tidligere bare brukt om Kim Jong-il, og 24. desember for nøyaktig 20 år siden ble han erklært øverste sjef for landets militære styrker.

Kim Jong-un har tidligere blitt beskrevet som «den store arvtakeren».

Massive fiskemengder En av de siste tingene den avdøde diktatoren gjorde var å sørge for at hovedstaden Pyongyang fikk nok fisk. Det melder
msnbc.com. Sønnen Kim Jong-un har derfor gjort alt for å få inn fersk fisk.

Ifølge BBC skrev det statelige nyhetsbyrået KCNA at naturen har sørget over Kim Jong-ils bortgang. Isen på en kjent innsjø skal ha sprukket og vært «så høy at den så ut til å ryste himmelen og jorden». En snøstorm skal også ha startet da diktatoren døde i tillegg til at en mystisk glød skal ha blitt sett på et fjell.

Guddommelige egenskaper Ifølge Financial Times jobber Nord-Koreas propagandaapparat hardt for å bygge en ny, goddommelige historie rundt Kim Jong-un, slik som de har bygget opp hans far og bestefar før ham.

Statsfjernsynet har allerede opplyst at arvtageren ble født ved skråningen til det legendariske Baekdu-fjellet der hans forferde også ble født.

I SORG: Pyongyangs innbyggere sørger over tapet av diktatoren juleaften. Foto: Kyodo / Reuters
I SORG: Pyongyangs innbyggere sørger over tapet av diktatoren juleaften. Foto: Kyodo / Reuters Vis mer

Russiske arkiver tyder imidlertid på at han ble født i Sibir.

Teknisk sett er Nord-Korea fremdeles i krig med Sør-Korea. Koreakrigen, som brøt ut i 1950 og varte i tre år, tok slutt med en våpenhvilkeavtale, men de to landene har aldri inngått fredsavtale.

VIL VISE SORG:  Statsfjernsynet i Nord-Korea valgte i dag å vise verden barn i sorg. Foto: Korean Central News Agency via Korea News Service / AP Photo
VIL VISE SORG: Statsfjernsynet i Nord-Korea valgte i dag å vise verden barn i sorg. Foto: Korean Central News Agency via Korea News Service / AP Photo Vis mer