Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordkoreansk militærtopp flyktet til Sør-Korea

Skal ha flyktet fra Kims «terrorvelde».

FLYKTET FRA KIM: En oberst fra Nord-Koreas militære spionbyrå flyktet i fjor til Sør-Korea, opplyser sørkoreanske myndigheter mandag, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: KCNA/NTB Scanpix
FLYKTET FRA KIM: En oberst fra Nord-Koreas militære spionbyrå flyktet i fjor til Sør-Korea, opplyser sørkoreanske myndigheter mandag, ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En oberst fra Nord-Koreas militære spionbyrå flyktet i fjor til Sør-Korea, opplyser sørkoreanske myndigheter mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kunngjøringen kommer tre dager etter at Sør-Korea avslørte at 13 nordkoreanere hadde flyktet til sør. Den er den største gruppen med avhoppere som har lyktes med å ta seg til landet siden Kim Jong-un tok over makta i slutten av 2011. 

Mer enn 28 000 nordkoreanere har hoppet av til Sør-Korea siden slutten av Koreakrigen i 1953, ifølge sørkoreanske myndigheter. Bare i fjor skal så mange som 1 280 ha rømt til nabolandet i sør. Det finnes enkelte rapporter om at noen av avhopperne er soldater fra det lukkede diktaturet, men det er uvanlig at en oberst flykter fra landet.

- Opplysningene stemmer, men vi kan ikke offentliggjøre detaljert informasjon om han, sa forsvarsdepartementets talsmann Moon Sang-gyun under en pressekonferanse mandag.

- Kom med avsløringer om nord Obersten skal ha hatt ansvar for å drive etterretningsoperasjoner for spionbyrået som sørkoreanske myndigheter mener drepte 50 sørkoreanere i 2010. Obersten er sett på som en del av eliten av nordkoreanere som har hoppet av til sør, sier en anonym kilde til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap

- Han skal ha avslørt opplysninger om landets etterretningsoperasjoner mot Sør-Korea til myndighetene her, sier den anonyme kilden. 

Sør-Koreas etterretningsbyrå sa i fjor at Kim Jong-un har sørget for at over 70 ledende militære tjenestemenn har blitt henrettet siden han tok over makta etter sin far, i et forsøk på å stramme grepet om det kommunistiske regimet, skriver Yonhap. 

- Flykter fra Kims «terrorvelde» Flere kilder sier til nyhetsbyrået at en rekke nordkoreanske tjenestemenn som har tjenestegjort på utenlandske stasjoner har søkt asyl for å unngå Kims såkalte «terrorvelde». 

Det mangler ikke på skrekkhistorier fra Nord-Korea. Ekstremtørke,krigsforbrytelserrapporter om testing av kjemiske våpenstorstilt narkotikaproduksjon og stor fattigdom, kombinert med et overdådig luksusliv for diktator Kim Jong-un og hans nærmeste.  

Landet er beskrevet som det mest lukkede i hele verden, har ingen fri presse og utenlandske journalister som får komme på besøk blir som regel tett fulgt av regimets «guider»

De fleste andre beskrivelsene kommer derfor fra avhoppere som har flyktet til Sør-Korea, Japan eller videre til Europa eller USA. Flere eksperter mener man skal være forsiktig med å stole på alle rapportene som kommer fra det lukkede regimet. Blant annet fordi «de fleste avhoppere som lar seg intervjue av forskere får betalt».

- Sterk garanti for atomangrep Spenningene på Korea-halvøya har økt etter at nordkoreanerne gjennomførte sin fjerde atomtest i januar, i tillegg til oppskytningen av en langdistanserakett måneden etter. FN svarte med å ilegge Nord-Korea de tøffeste sanksjonene til dags dato, og Kims regime beskylder USA og Sør-Korea for å gå i spissen for de styrkede sanksjonene.

Så sent som natt til lørdag hevdet Nord-Korea at de hadde gjennomført en vellykket test av rakettmotor, som ifølge Kim Jong-un garanterer muligheten for et atomangrep mot USA.

- Den store suksessen gir en sterk garanti for å gjennomføre en ny form for atomangrep mot de amerikanske imperialistene og andre fiendtlige styrker, skal Kim Jong-un ha sagt. 

Hele Norges coronakart