Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordkoreansk militærtopp henrettet med bombekaster

Kim Jong-un skal ha bedt om at «ikke en gang et hårstrå» ble igjen. Den nye diktatoren har startet utrensksningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Jong-un tok over som enehersker i Nord-Korea etter at faren hans, Kim Jong-il, døde i vinter. Det var knyttet stor usikkerhet til hvordan mannen som er 28 eller 29 år ville forvalte ansvaret, men så langt tyder ingen ting på at det går mot et åpnere Nord-Korea.

I løpet av sine første måneder ved makta har Kim Jong-un startet en rekke utrenskninger i stalinistisk stil, der han kvitter seg med mulige utfordrere. Totalt skal 14 høytstående embedsmenn ha falt i unåde, ifølge Yoon Sang-hyun, medlem av utenrikskomiteen i Sør-Koreas parlament.

Henrettet med bombekaster Seinest ute er nestsjef i hæren, Kim Chol, som ble satt i varetekt kort tid etter at Kim Jong-un tok over. Ifølge den engelse avisa Telegraph skal Kim Jong-un ha gitt følgende henrettelsesordre:

- Ikke la det bli noe igjen av ham, ikke en gang et hårstrå.

Henrettelsen skal ifølge rapporter fra Nord-Korea ha blitt utført ved at Kim Chol ble tvunget til å stå stille, mens han ble «utslettet» av en bombekaster.

Utrenskninger - Da Kim Jong-un ble Nord-Koreas leder etter sørgeperioden i desember i fjor, begynte høytstående militære offiserer å forsvinne. Informasjon vi har samlet tyder på at det er snakk om flere titalls offiserer som er rensket ut, skriver Telegraph og siterer Chosun Ilbo, en av Sør-Koreas største aviser.

Den vanligste anklagen mot embedsmenn og militære ledere som blir utsatt for forfølgelsen fra regimet er at de ikke sørget hardt nok over tapet av Kim Jong-il.

Topper som har forsvunnet så langt inkluderer sjefen for hæren og sjefen for sentralbanken.