Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordkoreansk nyhetsbyrå har slettet tusenvis av artikler

Mindre enn en uke etter at diktator Kim Jong-uns onkel ble henrettet.

TO ÅR: Nordkoreanere defilerer forbi bronsestatuene av Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il, som døde for to år siden. Foto: Reuters / NTB scanpix
TO ÅR: Nordkoreanere defilerer forbi bronsestatuene av Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il, som døde for to år siden. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA har slettet titusenvis av artikler fra arkivet på sine nettsider etter at diktator Kim Jong-uns onkel ble henrettet.

Ifølge den amerikanskbaserte overvåkingssiden NK News har 35.000 artikler forsvunnet fra KCNAs nettarkiv. Også 65.000 artikler på spansk, engelsk, kinesisk og japansk er nå borte, opplyser Frank Feinstein i NK News.

Også 20.000 artikler er fjernet fra Rodong Sinmun, partiavisen til det nordkoreanske kommunistpartiet.

Det er ikke klart om artiklene har blitt slettet permanent, men slettingen kommer mindre enn en uke etter at den tidligere så mektige onkelen til Kim, Jang Song-thaek, ble henrettet etter å ha blitt anklaget for å ha planlagt et kupp.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har tidligere meldt at Jang ble redigert bort fra en dokumentarfilm som nylig ble sendt i reprise på nordkoreansk TV.

Feiret og hyllet Samtidig feiret Nord-Korea minnet om Kim Jong-uns far, Kim Jong-il og markerte at det tirsdag var to år siden han døde.

Verken den politiske eller militære eliten sparte på lovordene da de hyllet Kim Jong-un, en knapp uke etter at han fikk sin onkel henrettet.

I Pyongyang var det massemønstring og militærparader slik bare nordkoreanerne kan. Både høy og lav hyllet de tre Kim'ene, landets grunnlegger Kim Il-sung, hans sønn Kim Jong-il og sønnesønnen Kim Jong-un.

Statlig fjernsyn viste bilder at titusenvis av militære og partimedlemmer som satt med steinansikter i flere minutter mens man minnet Kim Jong-il, for deretter å bryte ut i stående applaus da Kim Jong-un inntok hedersplassen på podiet.

Intern strid Men samtidig som applausen dundret, spekuleres det på om det er økende interne stridigheter i landets elite.

At Kim plutselig beordret at onkelen Jang Song-thaek skulle henrettes, kom som et sjokk på mange.

var fram til forrige uke en av Kims nærmeste rådgivere, og han var også hans mentor da den unge og politisk uerfarne Kim overtok makten i landet for to år siden. Men nylig ble han anklaget for kuppforsøk og stilt for retten.

Utrenskning Henrettelsen av Jang er ifølge internasjonale analytikere et tydelig tegn på at Kim vil renske ut alle som han frykter går mot ham.

Det har også skap frykt i både USA og Sør-Korea for at regimet i Pyongyang, som jo har atomvåpen, vil komme med nye provokasjoner.

Under den nåværende Kims ledelse har landet blant annet klart å sende en satellitt opp i bane rundt jorden, og i februar i år gjennomførte regimet sin tredje atomprøvesprengning.

(NTB)

Nord-Koreas leder Kim Jong-un deltok i hyllesten av sin far, Kim Jong-il, i Pyongyang tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un deltok i hyllesten av sin far, Kim Jong-il, i Pyongyang tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media