UBÅT-TITTING: Her viser Kim Jong-un viser fram et ubåtprogram i 2014. Nord-Korea brukerogså internett til å samle inn informasjon om naboen i sør. Foto: AFP PHOTO / FILES /  KCNA via KNS / NTB Scanpix 
UBÅT-TITTING: Her viser Kim Jong-un viser fram et ubåtprogram i 2014. Nord-Korea brukerogså internett til å samle inn informasjon om naboen i sør. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNS / NTB Scanpix Vis mer

Nordkoreansk radio leste tall i 14 minutter. Naboen i sør frykter metode fra Den kalde krigen

«Nummer 35 på side 459», leste den kvinnelige stemmen opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas statlige radio har i det siste kringkastet udechiffrerbare tall, eller uforståelige koder, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Det kan ifølge myndighetskilder i sør bety at naboen i nord har gjenopptatt en metode fra Den kalde krigen for å holde kontakt med sine spioner eller agenter i sør.

- Øvingsoppgaver i matte

En kvinnelig stemme leste 24. juni opp tall i to minutter, og på fredag leste hun opp tall i 14 minutter, ifølge den sørkoreanske etterretningstjenesten.

Hun skal ha lest opp fraser som: «nummer 35 på side 459» og «nummer 55 på side 913».

Kvinnen presenterte tallene som «en gjennomgang av oppgaver i fysikk» eller «gjennomgang øvingsoppgaver i matematikk».

Under Den kalde krigen, sendte Nord-Korea slike meldinger med kortbølgesignaler. I nyere tid, har diktaturet tatt i bruk internett.

- Psykologisk krigføring

Verken den sørkoreanske etterretningstjenesten eller gjenforeningsdepartementet ville uttale seg om de tror kodene ble brukt av Nord-Korea til å holde kontakten med agenter i sør.

En etterretningskilde sier at det kan være et forsøk fra Nord-Koreas side på å drive psykologisk krigføring og på å skape forvirring.

I årevis drev begge landene et omfattende spionprogram hvor et stort antall agenter bedrev etterretningsinnsamling. Men de siste åra har de ifølge AP fokusert på å samle inn data på mindre risikable måter, gjennom internett og satellittbilder.

Simulerte atomangrep

Tirsdag ble det meldt om at Nord-Korea simulerte et atomangrep på Sør-Korea.

Nord-Korea hevder at landets siste rakettoppskytning var bestilt personlig av leder Kim Jong-un og at den simulerte atomangrep på amerikanske baser i Sør-Korea, skriver NTB.

De tre rakettene som ble sendt opp tirsdag, simulerte forkjøpsangrep på sørkoreanske havner og luftbaser hvor amerikanske våpen er plassert, opplyser det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Ifølge myndighetene i Sør-Korea ble de tre rakettene sendt opp tidlig tirsdag morgen. Rakettene skal ha blitt skutt opp nord i landet og fløy 500-600 kilometer ut over Japanhavet. Det skal være snakk om modifiserte utgaver av aldrende russiske Scud-raketter med en rekkevidde på opptil 600 kilometer. Det er langt nok til at de kan nå mål i hele Sør-Korea.

FANGET SJELDNE BILDER: Fotografen Aram Pam hevder å ha fått tillatelse fra nordkoreanske myndigheter til å filme denne unike videoen av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang med Gopro-kamera. Vis mer

Regimet i nord varslet nylig at det ville gå til «fysisk handling» etter at USA og Sør-Korea nylig gjorde det kjent at det amerikanske rakettforsvarssystemet THAAD skal utplasseres i Sør-Korea. Tross FN-forbudet fortsetter landet å gjennomføre prøveoppskytinger flere ganger i året.